Araç muayenesi ve periyodik bakımı araç sahibi olmayanların bile duydukları bir kavram. Şimdi, oldukça önemli olan bu kavramları ve araç muayenesini düzenli ve zamanında yaptırmanın artılarını sıralayalım.
Araç Muayenesi Nedir?
Trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz araçların 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 34. maddesi gereğince yapılan araç muayenesi, araçların trafiğe çıkmak için teknik yeterliliğe sahip olup olmadıklarının kontrol edilmesiyle gerçekleştirilir.
Muayene ve periyodik bakım, aracınızın güncel durumu hakkında bilgi sahibi olmanıza ve bir sorun varsa erkenden tedbir alıp güvenliğinizi sağlamanıza yardımcı olur.
Araç Muayene Zamanı Ne Zamandır?
Randevu alınarak yapılan araç muayeneleri, bu işlem için kurulan araç muayene istasyonlarında, araç kusurlarından kaynaklanan trafik kazalarının önüne geçmek ve böylece trafik güvenliğini arttırmak için yapılır. Muayene işlemi, zorunlu olduğundan trafiğe çıkan her araç, bu işlemi yaptırmakla mükellef olup araç tipine göre ilgili muayene süreleri farklılık gösterir. Muayene süresi ise son muayene gidilen gün üzerinden hesaplanır.
- Otomobil ve her türlü remörkları: İlk 3 yaş sonrası her 2 yılda bir
- Lastik tekerlekli traktör: İlk 3 yaş sonrası her 3 yılda bir
- Diğer motorlu araçlar (taksi, kamyon, otobüs vb) ve her türlü remörkları: 1 yaş sonrasında her yıl
- İki ve üç tekerlekli araçlar ve her türlü remörkları: İlk 3 yaş sonrası her 2 yılda bir
Muayenesiz Araç Kullanmanın Cezası Nedir?
Yapılan bakım muayenesi sonunda araç; kusursuz, hafif kusurlu, ağır kusurlu ve emniyetsiz olmak üzere dört farklı kategoride değerlendirilir. Kontrol edilen bütün unsurlar, güvenliğiniz için yapıldığından bu kontroller trafiğe çıktığınızda emniyetinizin üst düzeyde olmasını sağlar. Araç muayene ücreti, araç cinsine göre değişiklik gösterirken muayenesiz araç trafiğe çıktığında aracı kullanan kişi, trafik ihlali yapmış olacağından 235 TL (2019 yılı) para cezası ve 10 ceza puanı ceza alır. Muayenesiz araç kullanma durumu, trafik kontrolleri sırasında tespit edilirse cezanın dışında yedi gün muayene süresi tanınır. Bu süre içerisinde de muayene işlemi yapılmadığı tespit edilirse 488 TL (2019 yılı) ek bir ceza kesilir. Cezalara rağmen muayene yaptırmayanlar için araç muayenesinin cezası, aracın trafikten men edilmek olabilir.
Bakım Muayenesi Öncesinde Yapmanız Gerekenler
Muayene işleminden önce, TÜVTÜRK’ün internet sayfasından araç muayenesi sorgulanır. TÜVTürk’ün randevu sisteminden bir araç muayene istasyonu belirleyip arzu ettiğiniz zaman dilimine randevu alabilirsiniz.
Araç muayene randevu alma işlemi sonrasında aracınızın üzerinde varsa trafik cezası ve OGS cezasının yanında trafik sigortası noktasında da ödenmemiş borcunuzun bulunmaması gerekir. Vergilerinizin yanı sıra zorunlu ekipmanlar olan ilk yardım çantası, üçgen reflektör, yangın söndürme cihazı ve stepne gibi yardımcı aygıtların aracınızda bulunması gerekir. Aksi takdirde aracınızın muayene işlemleri yapılmaz. Bunların haricinde egzoz emisyon ölçümünü yaptırmanız, aracınızın ağır kusurlu olarak değerlendirilmemesi için gereklidir.
Bakım Muayenesini Vaktinde Yaptırmanın Avantajları
Araç muayenesinde aracınızın fren sisteminin, direksiyon ve direksiyon simidinin, lambaların, görüş özelliklerinin, yansıtıcı ve elektrik teçhizatlarının, dingillerin, tekerleklerin, lastiklerin, süspansiyonun, şasi ve şasi bağlarının, zorunlu ekipmanların, gürültü kirliliği ve seviyesinin kontrolleri yapılır. Bu kontroller, oluşabilecek tehlikeli durumların önüne geçebilir. Şimdi, muayene hizmeti sayesinde sahip olabileceğiniz avantajlara bir göz atalım.
- Sizin can güvenliğinizin yanı sıra beraberinizdeki kişilerin de güvenliklerini sağlar.
- Seyir halindeki diğer araçların ve canlıların güvenliklerinin sağlar.
- Araç kusurlarından kaynaklı trafik kazalarının azalmasına yardımcı olur.
- Egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinin ve egzoz emisyonu ölçümü ile gürültü kirliliğinin önler.
- Aracın bileşen performansı arttığından yakıt tüketiminin azaltır.
- Gerekli parçaların düzenli periyotlarda bakım ve kontrolü yapıldığından ani tamir masraflarının yüksek oranda önüne geçer.