Ehliyet Sınavına Girecekler İçin Tavsiyeler

yazar Betiay Tepe
Ehliyet Nasıl Alınır

Hangi sınıf ehliyet almak istediğinize karar verdiniz, bir ehliyet kursuna yazıldınız. Şimdi, sırada iki aşamalı bir sınav var. “Ehliyet nasıl alınır?” sorusuna cevap verdiğimiz yazımızda da anlattığımız gibi öncelikle bir teorik sınava, bu sınavdan başarılı olduktan sonra ise direksiyon sınavına gireceksiniz.

Heyecanlı ve biraz da gergin olduğunuzu biliyoruz. O nedenle ehliyet sınavına girmeden önce bilinmesi gerekenleri ve size hazırlık sürecinde yardımcı olacak tavsiyeleri sıralamaya başlıyoruz!

Teorik Sınava Hazırlanmayı İhmal Etmeyin

Sürücü belgesi olan, yani ehliyet sınavını geçmiş pek çok insanın “Teorik sınav çok kolay, çalışmana bile gerek yok.” dediğini duymuş olabilirsiniz. İlk yardım, trafik adabı, araç tekniği, trafik ve çevre ders konularını kapsayan bu sınavda mantık yürüterek doğru cevaba ulaşacağınız sorular da mevcut. Ancak yine de her soru için bunu söyleyemeyiz.

Üstelik araç kullanacak olmanın da trafikte pek çok sorumluluğu beraberinde getirdiğini unutmamak gerekir. Yani hem kendi güvenliğiniz hem de trafikteki diğer bireylerin güvenliği için teorik sınav öncesi dersleri almanızı öneririz.

Öğrendiğiniz ya da çalıştığınız konular sonrasında konu hakkında testler çözmek, konuları pekiştirmek bakımından size yardımcı olacaktır.

Direksiyon Sınavı Geçme Püf Noktaları

Sınavlarda Çıkmış Soruları Çözün

Çıkmış soruları çözmek gireceğiniz online teorik sınavda karşılaşacağınız sorular hakkında fikir sahibi olmanızı sağlar. Özellikle bir sınavda çıkan tüm soruları yani 50 soruluk seti çözmek, kaç puan aldığınızı da gösterebileceği için oldukça faydalı. Çıkmış sorulara sürücü kurslarının internet sayfalarından ya da kursunuzun size vereceği kitapçıklardan ulaşabilirsiniz. 

Teorik Ehliyet Sınavına Girerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Test şeklinde olan ve “yazılı ehliyet sınavı” olarak da bilinen bu sınava hazırlandınız, sınava gireceğiniz gün gelip çattı… Elbette en önemli olan şey sınava geç kalmamak. Eğer sınavdan kimse çıkmamışsa sınava geç kalan aday sınav alanına girebiliyor, ama bu riskli durumu göze almak istemezsiniz, değil mi?

Kayıtlı olduğunuz sürücü kursundan sınav giriş belgenizi sınav öncesinde almalı ve sınavda yanınızda götürmelisiniz. Bunun yanı sıra nüfus kâğıdı, pasaport gibi kimliğinizi belirten resmi bir belgeyi yanınızda götürmelisiniz. Bu arada gerekli detaylar sınav kâğıdınızda yazıyor; ama sınava cep telefonu gibi elektronik aletler, hesap makinesi gibi cihazlar ya da not götürmeniz yasak. Bu cihazlar sınava alınmamanıza, sınava girmişseniz de sınavın geçersiz sayılmasına neden olabilir.

Sırada Bol Bol Pratik Yapmak Var

Teorik sınava girdikten sonra sürüş eğitimini almaya hak kazanıyorsunuz. Direksiyon derslerinizi tamamladıktan sonra ise sizi direksiyon sınavı bekliyor. Bu sınavın pek çok sürücü adayını endişelendirdiğini biliyoruz. Ama derslere verimli bir şekilde katıldıktan sonra korkacak bir şey olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Sizin ve direksiyon derslerinin uygun olduğu gün ve saatte alacağınız randevu ile sürücü kursunuza ait pistte direksiyon derslerine katılacaksınız. Bu dersler genellikle 2 ders halinde yapılıyor. Bazı kurslar, isterse sürücü adayına bir günde 4 ders de verebiliyor. Ehliyetine bir an önce kavuşmak isteyen aday ise günde 4 ders almaya olumlu bakabiliyor. 

Ancak bu, uzun süre derste olacağınız ve dolayısıyla yorulabiliceğiniz anlamına geliyor. Kısacası verimli bir şekilde alabilmeniz için günde 2 ders almanızı öneririz.

Eğitmeniniz pratik öncesinde aracı tanıtacaktır. Bu aşamada eğitmeninizden izin isteyerek video kaydı alabilir ve evde tekrar yapabilirsiniz. Pratik yaparken zorlandığınız noktaları keşfetmek ve gidermeye çalışmak ise direksiyon sınavında yapacağınız yanlışların önüne geçebilir. Deneyimli eğitmeniniz zorlandığınız noktaları fark edecektir, fakat siz yine de bunları sözlü olarak da çekinmeden belirtebilirsiniz.

Direksiyon Sınavına Gireceklere Tavsiyeler

Direksiyon Sınavına Gireceklere Tavsiyeler

Direksiyon sınavına girmeden önce ehliyet sınav giriş belgenizi kursunuzdan almalı ve sınava yine nüfus cüzdanınız ya da pasaportunuzla gitmelisiniz. Belirlenen sınav saatinden 10 dakika önce sınav alanında olmanız oldukça önemli. Geç kalmanız kötü bir izlenim oluşturmanıza, hatta sınava alınmamanıza neden olabilir.

Sınav öncesinde psikolojik olarak da hazırlanmak, sınav gününde gergin olmanızın önüne geçebilir. Sınava sakin bir şekilde girmek, hata yapmanızı engelleyeceği gibi gözetmenlerde de iyi bir izlenim oluşmasını sağlar.

Sürücü koltuğuna oturduğunuzda öncelikle emniyet kemerinizi takmanız, aynaları görüş açınıza göre ayarlamanız oldukça önemli. Sürüş öncesinde el frenini indirdiğinize emin olmalısınız.

Eğer direksiyon sınavında bir hata yaparsanız hataya odaklanmamaya çalışmak şart. Sınavda motivasyonunuzun ve dikkatinizin yüksek olması çok önemli. Ayrıca araçtan indirilmediyseniz sınavı geçemeyecek kadar büyük bir hata yapmadığınızı da bilmelisiniz.

Direksiyon Sınavından Geçemediğiniz Durumda Ne Yapmalısınız?

Umarız sınavda başarılı olursunuz, ama sınavda başarısız olmak da olasılıklar dâhilinde. Bu durumda kesinlikle üzülmemenizi ve alacağınız ek direksiyon dersleriyle kendinizi geliştirmeye ve önünüzdeki sınava odaklanmanızı öneririz. 

Sınavdan başarılı olup sürücü belgenizi aldıktan sonra ise aracınızı ve kendinizi maddi-manevi güvenceye almak için oto sigortalarını yaptırmayı unutmamalısınız. Dilerseniz Zorunlu Trafik Sigortası teklif ve Kasko Sigortası teklif sayfalarımızdan hemen fiyat bilgisi alarak aracınızı güvence altına alabilirsiniz.

Güvenli sürüşler dileriz!

Benzer Yazılar