Her araçta bulunan ve her araç için özel belirlenmiş olan şasi numarası, aracınız hakkındaki pek çok bilgiye ulaşmanızı sağlar. Diğer bir deyişle şasi numarası aracınızın kimliğidir.
Otomotiv sanayisinde; araba, kamyon, motosiklet, scooter gibi her türlü motorlu taşıtın ve hatta römorkların kimlik kartı olarak kabul edilebilecek araç şasi numarası, her araca özel olan 17 haneli bir seri numarasından oluşur. VIN (Vehicle Identification Number/Araç Tanımlama Numarası) olarak da bilinen şasi numarası; Zorunlu Trafik Sigortası’ndan araç hasar durumuna, Kasko Sigortası’ndan yedek parçaya kadar pek çok işlem için sorgulama yaparken gereken temel bilgidir. Şimdi, şasi numarası ile ilgili diğer ayrıntıları sizinle paylaşmaya başlayalım.
Şasi numarasının ilk kullanımı 1954 yılında olsa da kullanımın ilk yıllarında herhangi bir standart yokmuş. 1981 yılına kadar her üreticinin kendi kendine ve farklı formatlarda araçlarına koyduğu seri numarası olan şasi numarası, 1981 yılına gelindiğinde Amerikan Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresinin getirdiği standartla 17 karakterli bir görünüme bürünmüş.
Trafiğe çıkan her araç için zorunlu olan şasi numarası, aracın hangi yıl hangi ülkede üretildiğini, üretim yılını, araç kasa ve motor tipini, aracın üretildiği fabrikayı ve o fabrikadan çıkan kaçıncı araç olduğunu gösterir. Her ne kadar “numara” olarak tanımlansa da 17 hane içinde bazı harfler de bulunur. Harfler arasında “o” harfi, “i” ve “q” harfleri bulunmaz. Bunun nedeni ise bu harflerin, “0” (sıfır) ve “1” (bir) rakamlarıyla karışmasının önüne geçmektir.
Şasi Numarasının Kaçıncı Karakteri Ne Anlama Geliyor?
- Numaranın ilk iki karakteri, aracın nerede üretildiğini gösterir. Bu karakterler sayesinde aracın üretildiği kıtayı ve ülkeyi öğrenebilirsiniz.
- Üçüncü karakterler aracın ne tip bir araç olduğunu belirtir. Yani üçüncü karakter sayesinde aracın otobüs mü otomobil mi olduğu ile ilgili bilgiye ulaşılabilir.
- Dördüncü karakterden sekizinci karaktere kadar sırasıyla aracın markası, motor hacmi ve motor tipine işaret edilir.
- Şasi numarasının dokuzuncu karakteri güvenlik numarasıdır.
- Onuncu karakter, model yılını gösterir.
- On birinci karakterden aracın üretilmiş olduğu fabrika anlaşılır.
- En sondaki 6 karakter ise aracın seri numarasıdır.
Araçlarda Şasi Numarası Nerede Bulunur?
Genellikle sürücü tarafında ön camın sol altında veya yine sürücü tarafı kapısının iç kısmında plakalar ya da etiket üzerine yazılı hâlde bulunan araç şasi numarası, aracın farklı noktalarında da yer alabilir.
Araç şasi numarası, kaput altında ya da motor üzerinde de yazıyor olabilir. Bazı araçlarda plakalık kısmında gizlenmiştir. Bazı durumlarda bagaj altında, stepnenin bulunduğu bölümün yan taraflarında da yazıyor olabilir. Şasi numarasının, teker boşluklarına yazılmış olduğu modeller de mevcuttur.
Şasi numarasına evrak üzerinden de ulaşılabilinir. Bu özel numara; aracın ruhsatında, araç sigortaları poliçelerinde, servis ve bakım evrakında, hatta trafik cezalarında bile yer alabilir. Özellikle zaten yasal olarak da yaptırılması gereken ve olası kazalarda üçüncü şahıslarda neden olunabilecek maddi veya bedensel hasarın tazmini için kullanılan Zorunlu Trafik Sigortası, şasi numarasına en kolay ulaşabileceğiniz belgelerin başında gelir.
Şasi Numarası Ne İşe Yarar?
Şasi numarasındaki karakter sıralamasının aracınızla ilgili size bilgi verdiğinden bahsetmiştik. Fakat şasi numarası sadece bu amaca hizmet eden bir olgu değil. Araç sigorta sorgulama, Zorunlu Trafik Sigortası sorgulama gibi birçok sorgulama işlemi için de bu özel numaradan yardım alınabilir. Ayrıca servisler de aracın motor tipini ve kullanılacak yedek parçaları tanımlamak adına araç şasi no’dan yararlanırlar.
Aracın güvenliğini sağlamak için de değerlendirilen kod, özellikle hırsızlık durumlarında aracın kimliğinin tespiti ve dolayısıyla kime ait olduğunun belirlenmesi için de gereklidir. Ancak bu noktada; hırsızlık, kayıp çalınma ya da kazalara karşı ne olursa olsun tedbiri baştan almakta fayda olduğunu hatırlatalım.
MAPFRE Sigorta ile Önleminizi Şimdiden Alın
Kasko Sigortası ile hırsızlık, kaza hatta deprem gibi hayatın kötü sürprizlerine karşı hemen önlem almanız mümkün! MAPFRE Sigorta’dan kasko yaptırmak için hemen online olarak Kasko Sigortası Teklifi sayfamızı ziyaret edebilir, ihtiyacınız olan detayları web sitemizden kolaylıkla bulabilirsiniz.