Yaz Lastiği Nedir ve Ne Zaman Takılmalıdır?

yazar Betiay Tepe

Aracınızın lastikleri, arabaların yola tutunmasını sağlayan materyallerdir. Viraj almada ve frenleme, aracın hızını kesmek ve durdurmak konusunda önemli rol oynarlar. Lastiklerin bir diğer görevi de bozuk ve engebeli yollarda olabilecek darbeleri eleyerek, güvenli bir yolculuğa yol açmasıdır.

Yaz lastiklerinin yasal olarak 1 Nisan itibari ile kullanılmaya başlanması gerekiyor. Arabalarımızda lastikler hem güvenliğimiz hem de aracın performansı için çok önemli bir yer tutuyor.

Sürüş güvenliğiniz açısından yolculuğa çıkmadan önce mutlaka kış lastiklerinizin yerine yaz lastiklerinizi taktırmanız gerekiyor.

Yaz lastikleri yakıt tüketimini düşüreceği gibi yıpranmaya karşı da direnç sağlıyor. Yaz lastikleri sıcak hava koşullarında ve özellikle yaz tatilleri için yapılan uzun yolculuklarda yüksek performans almanızı sağlar.

Yaz lastikleri ıslak ve kuru zeminlerde daha kısa mesafede durabilmeyi sağlar. Kış lastikleri ise karlı havalarda, buzlu ve yağmurlu kaygan zeminlerde standart lastiğe oranla çok daha iyi fren mesafesi sağlanmasından dolayı etkili olmaktadır. Kış aylarından sonra havalar ısınmaya başladığında güvenli ve az maliyetli bir sürüş için kış lastiklerinin çıkartılarak yaz lastiklerinin takılması gerekir.

Mevsimsel lastik değişimlerinde nelere dikkat etmeliyiz? ?

  • Aracınıza uygun ve orijinal ebatta lastik kullanmalısınız. Satın alacağınız yaz lastiklerinin orijinal ebatını depo kapağı içinde veya sürücü kapısı içinde yer alan bilgilendirme etiketleri üzerinden bulabilirsiniz.
  • Aşınma, fren, balans ve yakıt gibi kriterler ile lastiklerin direkt ilgili olması sebebiyle orijinal ebarlarda lastik kullanılması çok önemlidir.
  • Yaz lastiğinin yasal olarak belirlenen derinliği 1,6 mm’dir. Yasal olarak bu derinliğin altındaki yaz lastikleri kullanılamıyor.
  • Otomobil lastiklerinin ömrü maksimum üretim tarihinden itibaren 8 yıldır. Bu süreyi geçen lastiklerin kullanılmaması gerekir.
  • Eski yaz lastiklerimizi yeniden kullanacaksak, varsa üzerinde sıkışan tüm yabancı maddelerden temizlememiz gerekmektedir. Lastiğin yan yüzeyinde çatlak, yırtık veya aşınma varsa o lastiğin ömrü tamamlanmış anlamına gelmektedir. Zira lastiklerin yan alanlarının tamir edilmesi hem çok zor hem de sağlıklı değildir.
  • Araçta mutlaka lastik tamir seti bulundurulmalıdır. Yapı marketlerden elde edilebilecek uygun fiyatlı lastik sıvıları yolculuk esnasında hayati önem taşıyan yardımcı malzemelerden biridir.

Benzer Yazılar