Pasaport Kaybetme Durumunda Ne Yapılmalı?

yazar MAPFRE
Pasaport Kaybetme Durumunda Ne Yapılmalı

İş, gezi veya farklı bir sebepten dolayı başka ülkelere seyahat edebilirsiniz. Ancak biliyorsunuz ki bu seyahatleri gerçekleştirmek için pasaportunuzun olması şart. Vizesiz gidilebilecek ülkelere seyahat ediyor olsanız bile bu ülkelerin büyük bir çoğunluğunda pasaport kontrolü gerçekleştirilir. Çünkü pasaport hem ülkelere giriş ve çıkışınızı sağlayan hem de farklı ülkelerde kimlik işlevi gören önemli bir belgedir. Yani bu belgeyi kaybettiğinizde hem ülke giriş ve çıkışlarında hem de bulunduğunuz ülkede kimlik ibraz etmeniz gerektiğinde problem yaşamanız kaçınılmaz.

Türkiye sınırları içerisinde pasaportunuzu kaybederseniz Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne kayıp durumunu bildirip yeni pasaport talep etmeniz mümkün. Aslında pasaport çıkarmak ile benzer bir süreçten geçeceğiniz için bu sorunu daha kolay bir şekilde çözebilirsiniz. Peki, yurt dışında pasaportunuzu kaybederseniz ne olacak? 

Tabii ki böyle bir olayın yurt dışında yaşanması durumu daha stresli hale getirebilir. Ancak yapmanız gerekenleri bilirseniz bu sorunun kolaylıkla üstesinden gelebilirsiniz. O halde gelin, yurt dışındayken kayıp pasaport durumunda yapılması gereken başlıca işlemleri incelemeye başlayalım. 

Adım Adım Pasaport Kaybetme Durumunda Yapılması Gerekenler

Yurt dışında pasaportunuzu kaybederseniz dikkat etmeniz gerekenler bulunuyor. Adım adım yapmanız gerekenleri ve bu işlemler sırasında dikkat edilecekleri ise şu şekilde sıralayabiliriz: 

İlk Adım: Pasaport Kaybı Tutanağı Tutulmalı

Yurt dışındayken pasaportunuz kaybolabilir. Pasaportunuzu bir yerde unutmuş olabilirsiniz veya çantanızdan düşürmüş olabilirsiniz. Bunlar dışında pasaportun çalınması da yurt dışında başınıza gelebilecek riskler arasında. Eğer böyle bir nedenden dolayı pasaportunuzu kaybettiyseniz ilk olarak bulunduğunuz yerdeki en yakın polis merkezine gitmenizde fayda var. Polis merkezinde durumu anlatarak pasaport kaybı tutanağı tutturabilir ve sonraki işlemlerde kullanabilmek için tutanağın kopyasını alabilirsiniz.

İkinci Adım: Yurt Dışındaki T.C. Temsilciliklerine Başvurulmalı 

Çalınma durumu yoksa doğrudan, çalıntı pasaport durumunda da polis merkezine gittikten sonra hemen bulunduğunuz bölgedeki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine veya Konsolosluğuna başvurmanız gerekir. Çünkü bu dış temsilcilikler sayesinde kaybedilen ya da çalınan pasaport durumunda yeni pasaport veya geçici pasaport başvurusu yapabilirsiniz. 

Üçüncü Adım: Geçici Pasaport veya Yeni Pasaport Başvurusu Yapılmalı

“Peki, geçici pasaport için mi, yoksa yeni pasaport için mi başvurmam gerekli?” diyorsanız bu karar için yurt dışında kalacağınız süreye ve dönüş tarihinize dikkat etmenizde fayda var. Eğer pasaportunuzu kaybetmenizden kısa bir süre sonra Türkiye’ye dönmeniz gerekiyorsa geçici pasaport başvurusu yaparak ülkeye sorunsuz bir şekilde giriş sağlayabilirsiniz. 

Geçici pasaportlar, genellikle bir ay geçerli olacak şekilde düzenlenir. Ancak geçici pasaport, ülke sınırından giriş yapmanıza yardımcı olacağı için ülkeye giriş yaptıktan sonra bu pasaport geçerliliğini kaybeder. Bunun için tekrar pasaport edinmek isterseniz Türkiye’ye geldiğinizde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden yeni pasaport başvurusunda bulunmanız gerekir.

Geçici pasaport dışında bir diğer seçenek ise yurt dışındayken yeni pasaport başvurusu yapmaktır. Bu durumda tıpkı Türkiye’deki gibi pasaport için gerekli belgeleri sunmanız ve ücret ödemeniz gerekir. Başvurudan sonra pasaportun tarafınıza teslim süresi ise dış temsilciliklerin yoğunluğuna göre değişebilir. En erken ihtimalle 1 ay içerisinde yeni pasaport tarafınıza ulaşabilir. Ancak net tarih için başvuruda bulunduğunuz temsilcilikten detaylı bilgi almanızda fayda var. 

Pasaport Kaybetmenin Cezası Var mı?

Pasaport Kaybetmenin Cezası Var Mı

Pasaport kaybetme durumunda yurt dışı temsilciliklerinde ya da Türkiye’ye döndüğünüzde yeni pasaport çıkarmanız gerekir. Bunun dışında pasaport kaybetmenin bir cezai yükümlülüğü bulunmaz. Sadece yeni pasaport çıkarırken harç ve defter bedelini yeniden ödemeniz gerekli. 

“Peki, pasaport ücretleri ne kadar?” diye merak ediyorsanız güncel tutarları ve pasaport başvurusunda gerekli belgeleri öğrenmek için “Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? Pasaport Nasıl Çıkarılır?” yazımızı okuyabilirsiniz. 

Kısacası her ne kadar kötü bir durum olsa da seyahat sırasında bavulunuzun kaybolabilir. Yurt dışı seyahatlerinizde bavulunuzu kaybetme durumuna karşı kendinizi güvence altına almanın yolu ise MAPFRE Sigorta’nın sunduğu Keyif Seyahat Sağlık Sigortası’ndan geçiyor

Seyahat sigortası poliçesinde kayıp bagaj teminatının bulunması sayesinde alanda check-in yapılması sonrası teslim edilen bagajın kaybolması, çalınması veya zarar görmesi ve hava yolu şirketince belirlenen süre içerisinde bulunamaması durumunda hava yolunun kayıp, zarar ya da çalınma raporu şartı ile poliçede belirtilen limitler dahilinde bagaj kayıp masrafları teminat kapsamında karşılanır. 

Hemen ihtiyaç ve taleplerinize uygun seyahat sağlık sigortası poliçesini oluşturmak ve detaylı bilgi almak için size en yakın MAPFRE Sigorta acentesi ile iletişime geçebilirsiniz.

Yurt dışı seyahatinde eşyaları kaybetme halinde seyahat sigortasının önemi hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak için de “Kayıp Bavul İçin Seyahat Sigortasının Önemi” yazımızı okuyabilirsiniz. 

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar

Yorum Yap