Dünya Sağlık Örgütü tarafından paylaşılan rapora göre 2018 yılında meme kanseri nedeniyle yaşama veda eden kadın sayısı dünya genelinde yaklaşık 627 bin. Bu sayı, kanser sebebiyle vefat eden kadınların %15’i anlamına geliyor! Yani kadınlarda en çok görülen kanser türü olan meme kanserinde farkındalık ve erken teşhis, sanılandan çok daha önemli. Ekim ayının “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” olarak ilan edilmesinin nedeni de tam olarak bu!
Eğer meme kanseri riskini azaltmanın yolları ve evde meme kanseri muayenesi yapmak gibi önemli konular hakkında bilgi sahibi olunursa erken tanı sayesinde sağlıklı bir yaşam mümkün olabilir! Peki; meme kanseri nedir, meme kanseri riski nasıl en aza indirilebilir ve evde meme kontrolü nasıl yapılır?
Meme Kanseri Nedir?
Kadınlarda en çok görülen kanser türlerinden biri olan meme kanseri, süt kanalını oluşturan ya da süt oluşumunda görevli olan hücrelerin (süt bezlerinde) kontrolsüz şekilde çoğalması nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?
- Memede ya da koltuk altında ele gelen kitle veya şişlik
- Memede şişlik ve boyut büyümesi
- Son dönemlerde yaşanan memeler arasındaki asimetrik görünüm
- Meme ucunda yön değişikliği, içe çekilme veya renk değişikliği durumu
- Meme başındaki yaralar, kabuklanmalar
- Meme derisindeki çatlamalar, portakal kabuğu görünümü
- Memeden akıntı gelmesi
- Adet döneminde memede oluşan yoğun ağrılar
- Kilo kaybı
- Halsizlik
Meme Kanserinde Erken Tanı Neden Önemli?
Her kanser türünde olduğu gibi meme kanserinde de erken tanı oldukça önemlidir. Çünkü meme kanserine neden olan hücrelerin çoğalması ve büyümesi uzun zaman aldığı için erken tanı ile bu kötü huylu hücrelerin kontrol altına alınması mümkün olabilir!
Her ay adet bitiminden 4-5 gün sonra yapabileceğiniz kendi kendine muayene yöntemi ile memede var olabilecek sertliği ya da memedeki kitleyi fark edebilir ve gerekli tedavi yöntemlerinin uygulanmasını geç olmadan sağlayabilirsiniz. Peki, kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır?
- Meme muayenesinde dikkat etmeniz gereken ilk şeyler; meme dokusunda ve simetrisinde bir değişiklik, memede akıntı ve kitle olup olmadığıdır.
- Meme muayenesini; ayna karşısında, duşta ya da yatarak yapabilirsiniz.
Ayna Karşısında Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?
- Üzeriniz çıplak olacak şekilde iki kolunuzu yukarı kaldırın. Memelerinizin dokusunda bir değişiklik, deri çekintisi ve meme ucunda yara ya da içe çekilme olup olmadığını kontrol edin.
- Meme başını hafifçe sıkın ve akıntı olup olmadığını gözlemleyin.
Sırt Üstü Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?
- Yatakta uzanın ve kafanızı yastığa koyun. Öncelikle sol elinizi yastığın altına yerleştirin ve sağ elinizle memenizi yukarıdan meme ucuna, meme ucundan aşağıya olacak şekilde bastırarak kontrol edin.
- Ardından memenin dışından ucuna doğru dairesel hareketlerle bir kez daha kontrol edin.
- Sağ kolunuzu yastığın altına koyup aynı kontrolü sol kolunuzla sağ memeniz için uygulayın.
- İki memenizi de kontrol ettikten sonra meme başını hafifçe sıkarak sıvı gelip gelmediğini kontrol edin.
- Memenizde sert bir kitle olduğunu fark ettiğiniz ya da memenizden akıntı geldiğini gördüğünüz durumda doktorunuza danışmanız son derece önemli.
Duşta Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?
- Duşta elle muayenede, sırt üstü muayene uygulamaları yapılır.
- Öncelikle sol elinizi kafanızın arkasına koyarak sağ elinizle sol memenizi, dıştan içe olacak şekilde dairesel hareketlerle kontrol edin.
- Aynı kontrolü sağ memeniz için de yapın.
Aylık rutin olarak yaptığınız muayenelerin yanı sıra yıllık olarak bir genel cerrah kontrolünden geçmeyi ve mamografi çektirmeyi ihmal etmemelisiniz. Mamografi çekimi 35 yaşından itibaren, memede fiziksel bir değişim ya da kitle olmasa bile her kadının yıllık olarak yaptırması gereken bir sağlık taramasıdır. Eğer ailenizde meme kanseri olan bir yakınınız varsa da 25 yaşından itibaren yıllık rutin kontrollerinizi aksatmamalı ve çekilen mamografi ya da ultrason sonuçlarını saklayarak doktorunuza her muayenede götürmelisiniz. Bu sayede -olmasını hiç istemeyiz ama- olası risk faktörleri daha kolay şekilde takip edilebilir.
Meme Kanseri Riskini Azaltma Yolları Nelerdir?
Elbette kimse böyle bir hastalığı yaşamak istemez. İşte, tam da bu noktada aklınıza “Meme kanseri önlenebilir mi?” sorusu gelebilir. Meme kanseri, genetik durumla ilgili bir hastalık olduğu için tamamen önlemenin mümkün olduğunu ifade edemesek de alacağınız önlemler bu hastalığın görülme oranını yüksek oranda azaltabilir. İşte, meme kanserinden korunmak için yapabileceğiniz başlıca uygulamalar:
– Beslenmeye ve İdeal Kiloya Dikkat Edip Spor Yapmak
Sağlıklı beslenmeye dikkat etmemek ve bu durumun vücudunuza fazla kilo olarak dönmesi, meme kanseri riskini artıran durumlardan biri. Bunun nedeni ise aşırı kilolu insanların vücutlarındaki kiloların, pek çok hormonal sisteminizi olumsuz etkilemesi. Kısacası sağlıklı beslenmeye özen göstermek, yani hazır gıdalardan uzak durup sebze-meyve ağırlıklı beslenmek bu kanser türünü önlemenin başlıca yollarından biri. Tabii ki ideal kiloya ulaşmak ve onu koruyabilmek için spor yapmanın da çok önemli olduğunun altını çizmekte fayda var.
– 30 Yaşından Önce Anne Olmak
Kadınlarda meme kanseri riskini azaltma yollarından biri de 30 yaşından önce anne olmak! Çünkü kadın memesinin tamamen olgunluğa erişebilmesi için doğum yapması ve emzirmesi gerekir. Çocuk doğurma ve emzirme oranı arttıkça meme kanserine yakalanma riski de düşer.
– Sigara ve Alkolden Uzak Durmak
Pek çok kanser tipi ile doğrudan bağlantılı olan sigara kullanımı, meme kanserinin görülme oranını da artıran unsurlardan biri. Alkol tüketimi ise vücuttaki sağlıklı hücre büyümesinde görevli olan folatın kandaki miktarını azalttığı için kansere yakalanma riskini artırır.
– Doktor Önerisi Olmadan Vitamin Takviyesi Almamak
Vücudunuzdaki vitamin eksikliği; yorgunluk, hafıza sorunları gibi pek çok soruna neden olabilir. Fakat vitamin eksikliği yaşamamak için bilinçsiz şekilde vitamin takviyesi almak da kanser riskini artırıcı etkiye yol açabilir. Bu nedenle doktorunuzun önerisi olmadan vitamin takviyesi almamalısınız.
Kimler Kontrollere Daha Çok Önem Vermeli?
Hastalık bu; ne yazık ki kimi ne zaman bulacağı belli olmuyor. Fakat bazı durumlar, meme kanseri oluşumu konusunda daha çok risk ile karşı karşıya olunduğunu belirtir nitelikte. Peki, kimler kontrolleri kesinlikle aksatmamalı?
- Ailesinde meme kanseri olanlar,
- Daha önce meme kanseri olanlar,
- 12 yaşından önce adet görmeye başlayanlar ve menopoza 50 yaşından sonra girenler,
- Geç doğum yapanlar ya da hiç doğum yapmayanlar,
- Yüksek miktarda alkol ve sigara kullananlar,
- Obezler,
- Menopoz döneminde hormon tedavisi alanlar, meme kontrolünü asla aksatmamalı.
Kontrollerinizi Dilediğiniz Hastanede ve Doktorda Yaptırmanın Bir Yolu Var!
Evet, evde kontrol elbette çok değerli; fakat rutin doktor kontrolleri, hayatın kötü sürprizlerinden olan bu hastalığı erkenden teşhis etmek adına oldukça önemli. Dilediğiniz özel hastanede, bütçenizi yormadan muayene olabilmek ya da sağlığınıza yeniden kavuşmak adına tedavi olabilmek için özel sağlık sigortaları ile yanınızdayız! Sağlığınız bizim için önemli ve sağlığınızı güvence altına almak için buradayız! Sağlıklı günler dileriz.