Araba Dolandırıcılığı Olan Sazan Sarmalı Nedir?

Araba almayı düşünüyorsanız hem isteğinize hem de bütçenize uygun seçenekleri değerlendirebileceğiniz pek çok seçenek bulunuyor. Bu seçeneklerden biri de online platformlar. 

Online platformlar, özellikle ikinci el araç piyasasında oldukça popüler. Temmuz 2024 2. El Online Pazar Raporu’na göre sadece bir ayda 368.408 adet ilan verildiği ve bu ilanların %48’inin satıldığı biliniyor. Kısacası online platformlar hem alıcılar hem de satıcılar açısından pratik bir yapı sunarak ikinci el pazarında önemli bir seçenek olmaya devam ediyor. 

Ancak tabii ki dijital dünyanın avantajları olduğu kadar riskleri de mevcut. Bu risklerden biri de özellikle online araba satışlarında görülen sazan sarmalı dolandırıcılığı. Peki, sazan sarmalı dolandırıcılığı nedir? Gelin, bu dolandırıcılık türünden korunmak için tüm detayları ile sazan sarmalı dolandırıcılığını inceleyelim. 

Bir Dolandırıcılık Türü: Sazan Sarmalı Ne Demek? 

İnternetten veya sosyal medyadan satış işlemlerinde karşılaşılan sazan sarmalı dolandırıcılığı hem satıcılar hem de alıcılar açısından bir tehdit. Çünkü bu dolandırıcılık yönteminde satıcılar, aracını sattığını düşünerek ilanı kaldırsa bile dolandırıcı, daha satış işlemi gerçekleşmeyen aracı daha uygun fiyatlı bir şekilde ilana koyarak yeni alıcılar bulmaya başlıyor. Yani dolandırıcılar bu yöntem ile aynı anda hem satıcının aracının satılmamasına hem de alıcıların parasını kaybetmesine neden oluyor.  

Sazan Sarmalı Araba Dolandırıcılığı Nasıl Yapılır? 

Peki, sazan sarmalı dolandırıcılığı nasıl yapılır? Sazan sarmalı araba dolandırıcılığını daha iyi anlamak için bir örnek üzerinden gidelim.

Örneğin bir kişi aracını satmak için ilana koydu. Öncelikle dolandırıcı olan kişiler, bu ilan üzerinden satıcı ile iletişime geçerek aracı alacağını söyler. Hatta güven kazanmak için kapora bile atabilir. Böylece dolandırıcı, ilan sahibinin güvenini kazanarak ilanın kaldırılmasını talep eder. 

İlan kaldırıldıktan sonra ise dolandırıcı, aynı aracı daha uygun fiyatlı ve “acil ihtiyaçtan satılık” gibi anahtar kelimelerle tekrar ilana koyar. Tabii ki bu uygun teklif, araç sahibi olmak isteyen alıcıların dikkatini çeker. Dolandırıcı, gerçek olmayan bu ilana bir alıcı bulduktan sonra birbirinden habersiz olan satıcı ve alıcıyı buluşturur. Tabii ki bu sırada dolandırıcılar hem alıcıya hem de satıcıya şehir dışında olduğunu ve başkasının satış işlemi ile ilgileneceğini söyleyerek durumu daha inandırıcı hale getirir. Böylece araç devri için notere gidildiğinde veya notere gidilmeden önce alıcı, sorgulamadan dolandırıcının önceden ilettiği IBAN numarasına para havalesi yapabilir.  Bu durumda da hem satıcı parasını alamaz hem de alıcı, gerçek satıcıya parayı göndermediği için aracı alamazken aynı zamanda dolandırıcıya parayı göndermiş olur. 

Tabii ki bu yöntem ile farklı senaryolarda da karşılaşmak mümkün. Bazen gerçek bir satıcı hiç senaryoya dahil edilmeden dolandırıcılar, sahte bir ilan ile alıcıların ilgisini çekebilir. Satış aşamasında da erken ödeme talep ederek ya da akrabam veya arkadaşım dediği farklı bir kişiyi göndererek yine kendi hesabına alıcıdan parayı alabilir. 

Sazan Sarmalı Dolandırıcılığından Korunmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sazan sarmalı dolandırıcılığının uygulamasından da anlaşıldığı gibi “Ne olabilir ki?” diye atılan bir adım dolandırılma ile son bulabilir. Bu nedenle hem araç satışı yaparken hem de araç almayı düşünürken dikkatli olmak oldukça önemli. 

“Peki, nelere dikkat etmeliyim?” diyorsanız sazan sarmalı dolandırıcılığından korunmak için dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Araç ticareti için güvenilir platformları tercih etmeye ve bu platformlar üzerinden kişilerle iletişim kurmaya özen gösterin. 
  • Araç alım işlemlerinde alacağınız aracın ücretini, ruhsat sahibinin hesabı dışında söylenen ne olursa olsun başka kişilerin hesabına atmayın. 
  • Mümkünse araç satış işleminden önce satıcı ile yüz yüze görüşmeyi talep ederek araç sahibi ile doğrudan iletişim kurun. Böylece aracın gerçekten var olup olmadığından emin olabilirsiniz. 
  • Satış işleminde kendisinin gelemeyeceğini veya paranın kendisinden gelmeyeceğini söyleyen kişilerle ticaret yapmayın. 
  • Satış işleminden önce araç sahibine ve araca ait belgeleri talep ederek inceleyin. 
  • Araç sahibi olarak konuştuğunuz kişi, farklı bir kişinin geleceği, araç fiyatının konuşulmasına gerek olmadığı gibi söylemlerde bulunsa da söylenenlerin doğruluğunu teyit etmek için noter devrinde gelen kişiye satış işlemi gerçekleşmeden önce durumu teyit edin.  

Özetle günümüz teknolojisinin imkanları ile sazan sarmalı dolandırıcılığı ortaya çıkmış olsa da bu dolandırıcılıktan dikkatli olarak korunmak mümkün. 

Ancak unutmayın ki sadece online ikinci el pazarında değil, maalesef dijital dünyanın farklı alanlarında da dolandırıcılık örnekleriyle karşılaşabiliriz. Bunlardan bir diğeri de oltalama olarak bilinen phishing. “Peki, phishing nedir?” diyorsanız bu dolandırıcılık türünü ve buna karşı nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenmek için “Bu İnternet Dolandırıcılığına Karşı Önlem Alın: Phishing Nedir? Nasıl Önlem Alınır?” yazımızı okuyabilirsiniz. 

MAPFRE Sigorta

İpucuOto-yaşam