Sebze Böyle de Güzel: Sebzelerle Hazırlanan Kek Tarifleri

yazar Betiay Tepe

Sebzeli kek tarifleri, evinizdeki artmış sebzeleri değerlendirmenin en leziz yollardan biri! Yani hem gıda israfını azaltmak hem de tatlı krizlerinizi bastırmak için kek tariflerinize sebzeleri ekleyebilirsiniz. “Sağlıklı ve lezzetli sebzeli kek nasıl yapılır?” sorusunun cevabını merak ediyorsanız malzemeleri hazırlamaya başlayın! İşte, tadı damağınızda kalacak birbirinden leziz sebzeli kek tarifleri:

Kolay Havuçlu Kek

Sebzeli kek denildiğinde akla gelen ilk tarif elbette ki birçok kişinin favorisi olan havuçlu kek! Havucun kendini has lezzetini değerlendirebileceğiniz sayısız tarif bulabilirsiniz. Ancak kuş üzümü ve baharatlarla zenginleştirilmiş bu lezzetli havuçlu kek tarifi, hafifliği ve pratikliğiyle favorileriniz arasına girmeye aday!


Porsiyon başına: 406 kalori

Malzemeler:

  • 100 gr kuru üzüm ya da kuş üzümü
  • 4 yemek kaşığı portakal suyu
  • 3 adet büyük boy yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (ayçiçek yağı)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı kurutulmuş Hindistan cevizi
  • Yarım su bardağı ceviz
  • 2 adet büyük boy rendelenmiş havuç
  • 1 paket vanilya

Yapılışı:

  1. Fırını 180°C’ye ayarlayarak ısıtın.
  2. 20-25 cm’lik yuvarlak ve ince tabanlı bir kek kalıbını yağlayın. Dilerseniz yağ yerine kekin yapışmaması için zemine hafifçe un serpebilir ya da pişirme kâğıdı kullanabilirsiniz.
  3. Kuru üzümleri portakal suyuyla bir tencerede kaynatın. Kuru üzüm tüm sıvıyı emene kadar 2 dakika boyunca pişirin. Daha sonra soğuması için üzümleri kenara koyun.
  4. Yumurtaları, ayçiçek yağını ve şekeri büyük bir kaseye koyun ve karışım kremsi hale gelinceye kadar mikser ile yaklaşık 3 dakika çırpın.
  5. Tarçın, un ve kabartma tozu karışımını, sıvı karışımın üzerine ekleyin. Bir çırpma teli yardımıyla yavaşça karıştırın. En son aşamada Hindistan cevizi, ceviz, havuç ve kuru üzümü ilave edip çırpmaya devam edin.
  6. Karışımı kek kalıbına boşaltıp 45 dakika fırında pişirin.
  7. Kekin içinin piştiğinden emin olmak için temiz bir kürdanı kekin ortasına batırabilirsiniz. Kürdana hamur yapışmıyorsa kekiniz pişmiş demektir.
  8. Kekinizi fırından çıkarın ve ardından tamamen soğuması için kenara alın.
  9. Soğuduktan sonra, isteğe göre pudra şekeri ve tarçın karışımı ile süsleyip servis yapın. Ev yapımı havuçlu tarçınlı kekiniz hazır!

Pancarlı Bitter Çikolatalı Kek

Pancar ve çikolatayı daha önce birlikte denememiş olabilirsiniz. Oysaki çikolata ve pancar birbirini dengeler, keklerinize harika bir lezzet kazandırır. Bu düşük kalorili tarifi, şeker oranını azaltarak sıkı diyet yaptığınız dönemlerde ya da ödül günlerinizde de değerlendirebilirsiniz.


Porsiyon başına kalori: 272

Malzemeler:

  • 100 gram tuzsuz tereyağı
  • 100 gram bitter çikolata
  • 1,5 su bardağı un
  • 3/4 gram kahverengi şeker
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 4 yemek kaşığı kakao tozu
  • 1 adet büyük boy pancar (soyulmuş ve rendelenmiş)
  • 3 büyük büyük boy yumurta
  • 4 yemek kaşığı labne peyniri ya da süzme yoğurt

Glaze pancar dilimleri için:

  • 1 su bardağı pudra şekeri veya yumuşak kahverengi şeker
  • Yarım su bardağı su
  • 1 büyük pancar (ince dilimlenmiş)

Krema İçin:

  • 100 gram tuzsuz tereyağı
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri
  • 2 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 çay kaşığı vanilya

Yapılışı:

  1. Fırını 180°C sıcaklıkta ayarlayıp ısıtın.
  2. Tereyağı ve bitter çikolatayı küçük bir kaba alın. Benmari usulüyle eritmek için ısıya dayanıklı çikolata kabını kaynayan su ile doldurulmuş bir tencerenin üzerine yerleştirin.
  3. Çikolata ve tereyağı eriyene kadar nazikçe karıştırın. Suyun karışımın içine sızmamasına dikkat edin.
  4. Malzemeler birbirine iyice karışınca soğuması için kenara alın.
  5. Un, şeker, kabartma tozu ve kakaoyu geniş bir karıştırma kabında karıştırın.
  6. Ayrı bir kapta rendelenmiş pancar, yumurta, yoğurt ya da labne ve eritilmiş çikolata karışımını birleştirin.
  7. Un karışımının ortasına tüm ıslak malzemeleri dökün. Bir mikser kullanarak yaklaşık 2 dakika süreyle çırpın.
  8. Kek hamurunu kare kek kalıbına dökün ve önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 35- 40 dakika pişirin.
  9. Keki fırından çıkarın ve soğuması için bir telin üzerine alın.
  10. Keki süslemek için, şekeri ve suyu geniş bir tavaya koyun ve kaynatın.
  11. Pancar dilimlerini ekleyin ve ocağın altını kısın. Pancarlar yumuşayana kadar yaklaşık 10 dakika pişirin.
  12. Daha sonra pancar dilimlerini pişirme kağıdı kaplı bir tepsiye yerleştirin. Soğumaya bırakın.
  13. Dekoratif desenler çizmek için dilerseniz şuruptan bir miktar ayırabilirsiniz.
  14. Kremayı yapmak içim tereyağını ve pudra şekerini bir karıştırma kabına koyun. Mikser ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. Süzme yoğurdu ve vanilyayı ekleyip 1-2 dakika daha çırpın.
  15. Hazırladığınız kremayı bir spatula yardımıyla soğuyan kekin üzerine düzgün bir şekilde yayın.
  16. En son aşamada pancar dilimleriyle kekin üzerini süsleyin.
  17. İsterseniz servis etmeden hemen önce ayırdığınız şuruptan kekin üzerine biraz ekleyebilirsiniz.

Karışık Sebzeli Tuzlu Kek

Sevdiğiniz tüm sebzeleri, bu lezzetli ve hafif tarifle bir araya getirebilirsiniz. Üstelik tarifteki sebzelerle de sınırlı kalmak zorunda değilsiniz! Bu tarifte damak tadınıza göre, dilediğiniz sebzeyi değerlendirebilirsiniz. Sağlıklı ve düşük kalorili bu tuzlu kek tarifini, öğünlerinizde ekmeğe alternatif olarak da tercih edebilirsiniz.


Porsiyon başına kalori: 200

Malzemeler:

  • 3 adet büyük boy yumurta
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı rendelenmiş havuç
  • 1 çay bardağı rendelenmiş kabak
  • 1 çay bardağı ince doğranmış soğan
  • 1 çay bardağı ince doğranmış pırasa
  • Yarım demet dereotu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı susam
  • 2,5 su bardağı tam buğday unu

Yapılışı:

  1. Fırını, kek yapımına başlamadan önce 180°C’de ısıtın.
  2. Kek kalıbını yağlayın. İsterseniz yağ yerine, kek kalıbına hafifçe un serpebilir veya pişirme kâğıdı kullanabilirsiniz.
  3. Rendelenmiş sebzeleri geniş bir tavada 5 dakika süreyle yüksek ateşte soteleyin ve soğuması için kenara alın.
  4. Ayrı bir kapta yumurta, zeytinyağı ve yoğurdu 1-2 dakika süreyle çırpın.
  5. Unu, tuzu, şekeri, ve kabartma tozunu bir elekten geçirerek karışıma ilave edin ve 1-2 dakika malzemeler iyice birleşene kadar çırpın.
  6. Sotelenmiş sebzeleri, ince kıyılmış dereotunu sıvı karışıma ilave edin.
  7. Karışımı kalıba alıp üzerini susam taneleri ile süsleyin.
  8. Yaklaşık 45 dakika boyunca fırın kapağını açmayarak pişirin.

Akdeniz Usulü Sebzeli Kek

Akdeniz lezzetlerini seviyorsanız kepek unu ile yapılmış bu çıtır sebzeli keke bayılacaksınız! Kepek unu yerine tam buğday, çavdar veya beyaz un da kullanabilirsiniz.


Porsiyon başına kalori:195

Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet doğranmış küçük soğan
  • 2 diş kıyılmış sarımsak
  • 3 bardak bebek ıspanak
  • 1 orta boy rendelenmiş patates
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Çeyrek su bardağı kurutulmuş domates
  • Çeyrek su bardağı Kalamata zeytin
  • Çeyrek fincan doğranmış enginar göbeği
  • Çeyrek su bardağı doğranmış kırmızı biber
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı kepekli un
  • İsteğe göre deniz tuzu ve taze çekilmiş biber
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

Yapılışı:

  1. Fırını 180°C’de çalıştırın.
  2. Zeytinyağının yarısını orta ateşte bir tavada ısıtın.
  3. Soğanı ekleyin ve yumuşayana kadar 1-2 dakika pişirin. Daha sonra sarımsakları ve ıspanağı ekleyin. Ispanağın solmasına izin vermeden ocağın altını kapatın ve sebzeleri soğuması için büyük bir kaseye aktarın.
  4. Sebzeler soğuyunca kalan zeytinyağını, zeytini ve diğer sebzeleri ekleyin.
  5. Yumurtaları çırpıp sebze karışımına ilave edin.
  6. En son un, tuz, karabiber ve kabartma tozunu ekleyip 1 dakika daha karıştın.
  7. Hazırladığınız karışımı birer porsiyon olacak şekilde, yağlanmış küçük kek kalıplarına bölüştürün.
  8. 20-25 dakika süreyle önceden ısıtılmış 180°C’deki fırında pişirin ve sıcak olarak servis edin.

Şimdiden afiyet olsun!

Benzer Yazılar