Sık Yapılan Hatalardan Kaçının: Evcil Hayvan Bakım Rehberi

yazar Betiay Tepe

Hayatı; keyifli, huzurlu ve eğlenceli hale getirmek konusunda minik dostların katkısı büyük! Tüm bu güzelliklerin yanında, evcil hayvan bakımı sanıldığı kadar kolay değil. Sahiplendiğiniz evcil hayvanınızla birlikte birtakım sorumlulukları da kabul etmeniz şart. Tahmin edebileceğiniz gibi bir evcil hayvan sahiplenmek, onu beslemenin yanı sıra düzenli bakım ihtiyacını, bol ilgi ve şefkat gerektiriyor. Birçok konuda olduğu gibi hayvan besleme ve bakımıyla ilgili de doğru bildiğiniz yanlışları uygulayabilirsiniz. Ama hiç merak etmeyin! Minik dostlarınıza istemeden verebileceğiniz zararların önüne geçmek için evde hayvan beslemek ile ilgili hazırladığımız bu rehber size yardımcı olacak!

Sık Sık Banyo Yaptırmak

Minik dostlarınızı yaz aylarında serinletmek için en ideal çözümü, onları yıkamak olarak görebilirsiniz. Ancak bu aslında pek de sağlıklı bir fikir değil. Tüyleri ve vücudu ıslanan evcil dostunuz, soğuk algınlıklarına karşı daha hassas olabilir ya da bu durum derisinin kurumasına yol açabilir. Evcil hayvanların herhangi bir hastalığa yakalanmaması ya da zarar görmemesi için sık sık yıkanmamaları gerektiğini hatırlatalım. Merak etmeyin; köpek ve kedi dostlarımızın tüyleri arasındaki hava akımları onların serinlemesini sağlar.

Soğuk Su İçirmek

Evcil hayvanınıza verdiğiniz içme suyunun sıcaklığının önemli olmadığını düşünebilir hatta yaz aylarında onun soğuk suya ihtiyacı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak evcil hayvanlara verilen soğuk su, boğaz enfeksiyonlarına ya da buna benzer bazı hastalıklara sebebiyet verebilir. Ayrıca dostunuzun serinlemesi için onlara buz vermeniz de yanlış bir uygulama olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Buz parçaları kırıldığında keskin bir yapıya girebilir, yaralanmalara yol açabilir. Böyle bir durumun önüne geçmek adına evcil hayvanınıza, oda sıcaklığında ılık su vermelisiniz.

Çiğ Et Vermek

Küçük dostunuz, çiğ eti iştahla yese de aslında bu onun için oldukça zararlı! Özellikle son dönemlerde popüler olan BARF (çiğ et) evcil hayvan diyetleri sanıldığının aksine yarar değil, zarar veriyor. Genetik özellikleri itibarıyla etobur olan ve doğada çiğ et ile beslenen hayvanlar, yaşam koşullarının değişmesi ve evcil bir hale gelmeleri dolayısıyla çiğ ete karşı bağışıklıklarını kaybetmiş durumdalar. Dolayısıyla bu durum, onların sağlıklarını istemeden tehlikeye atmanıza sebep olabilir.

Çiğ et, mide ve bağırsaklarda parazit oluşumuna neden olur. Çiğ et tüketen evcil dostlar, bu parazitleri kendi bünyelerine almakla kalmayıp çevresindeki insanlara da yayabilir. Böyle bir durumda hem kendi sağlığınız hem de hayvanınızın sağlığı kötü etkilenir. Aynı zamanda çiğ etin içerisinde bulunabilecek kemik parçalarının da dostunuza zarar verebileceğini hatırlatmakta fayda var. Kırılan kemikler evcil hayvanların iç organlarına saplanabilir, böyle durumlar ölümle bile sonuçlanabilir.

Gün Boyu Hareketsiz Kalmalarına İzin Vermek

Uzun süre hareketsiz bir yaşam sürmek, insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da bazı sağlık sıkıntılarına yol açabilir. Gün boyu sadece beslenen ve uyuyan evcil dostlarınız, zamanla obezite gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilirler. Bu tür sorunları engellemek için evcil dostlarınızla oynamalı diğer bir deyişle hareket etmelerini sağlamalısınız. Minik dostunuzun gün içinde hareketli bir yaşam sürmeleri, onlar için en sağlıklısı olacaktır.

Öğünlerinizi Onlarla Paylaşmak

O, siz yemek yerken, sık sık masum bakışlar atarak sizi sınamayı sever. Çoğu zaman kıyamayıp bir parça yemek verseniz de insan metabolizması ile hayvan metabolizması arasında fark olduğunu unutmamalısınız. Sizin için oldukça lezzetli ve hatta besleyici olan yiyecekler, hayvan dostunuz için zararlı olabilir. Evcil hayvanlarınızı yağlı yiyecekler ile değil, yalnızca mama ile beslenmelisiniz.

Birden Fazla Hayvan İçin Aynı Eşyaları Kullanmak

Evinizde birden fazla hayvan besliyorsanız eşya paylaşımı, zaman zaman pek de dikkat etmediğiniz durumlardan biri olabilir. Oysaki evde kedi ya da köpek beslemenin bu konuda da özen istediğini unutmamalısınız. Aynı mama kabını ya da tuvaleti kullanan evcil hayvanlarınız arasında virüs geçişleri yaşanabilir, böyle bir durumda dostlarınız hasta olabilir. Evcil hayvan ürünlerini her dostunuza özel olarak kullanmanızda, özellikle tuvaleti her hayvan için ayrı belirlemenizde fayda var.

Mama Kabını Sürekli Olarak Doldurmak

Evde hayvan beslerken küçük dostunuzun aç kalmasını önlemek adına mama kabını sürekli doldurmanız, tam tersine ona zarar verebilir. Uzun süre boyunca havaya temas eden mamalar hem lezzetini kaybedebilir hem de toz gibi etkenler yüzünden kirlenebilir. Bundan dolayı veteriner hekiminiz tarafından, köpeğinize ya da kedinize uygun olarak düzenlenen beslenme programına uymalısınız. Ayrıca, evcil hayvanınıza uygun mama seçimi yapma konusunda da veterinerinizin yönlendirmelerini dikkate alabilirsiniz. Ne de olsa yetişkin bir av köpeği ile yavru bir köpeğin ya da yavru kedi ile 10 yaşındaki bir kedinin beslenmesi arasında fark var. Yaş kriterinin yanı sıra, mama seçiminde, evcil hayvanınızın sağlık durumu doğrultusunda seçim yapmanın çok önemli olduğunu unutmamalısınız.

Tüyleri Tıraş Etmek

Özellikle yaz aylarında küçük dostunuzun sıcaktan bunalmış olabileceğini ve serinlemeye ihtiyacı olduğunu düşündüğünüz için onun tüylerini kestirmeyi düşünebiliriz. Ancak tüylerinin tıraş edilmesi dostunuzun güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmasına sebep olabilir. Tüyleri tıraş edilmiş evcil hayvanların derilerinde hava akımı sağlanamaz, ayrıca böyle bir durumda güneş yanığı gibi istenmeyen sonuçlar meydana gelebilir.

Suyla Temas Ettirmek

Yine yaz aylarında evcil hayvanlarını serinletmesi amacıyla onları denize ya da havuza sokmak isteyebilirsiniz. Ancak bu istek her daim sizin beklediğiniz doğrultuda ilerlemeyebilir ve hatta evcil dostunuzun travma yaşamasına neden olabilir. Çıkış yolu bulamayan hayvanlar endişe duyar, bu durumda da panikleyerek boğulma tehlikesi yaşayabilirler. Bu tür istenmeyen durumların önüne geçmek için evcil hayvanlarınızı suya girmek konusunda zorlamamalı, suya girmeyi sevenleri ise yüzerken gözetim altında tutmalı ve asla yalnız bırakmamalısınız.

Kış Mevsiminde Daha Fazla Mama Yedirmek

Zorlu geçen kış mevsiminde evcil hayvanlarına, hasta olmamaları ve daha fazla dirençli kalabilmeleri için sıkı bir beslenme programı yapan evcil hayvan sahiplerinin sayısı hiç de az değil. Bu davranışın nedeni ise fazla beslenmenin evcil dostlara daha fazla kilo aldırması ve bu sayede dayanıklılıklarının artacağı düşüncesi. Ancak bunun oldukça yanlış bir düşünce olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü fazla yemek yemeleri onlara bir fayda sağlamaz. Düşünülenin aksine fazla beslenmek evcil dostlarımız için zarara sebebiyet verebilir. Evcil dostlarınızın hastalıklara karşı daha dirençli olması ve kış aylarını daha enerjik geçirmesi için besin takviyesi ve vitamin desteği sağlayabilirsiniz. Bunun için en doğru desteği yine veteriner hekimlerden alabilirsiniz.

Peki Evcil Hayvan Bakımı Nasıl Olmalı?

Evcil hayvan bakımı konusunda doğru bilinen yanlışlardan bahsettik, biraz da doğru bir bakımın nasıl olması gerektiğinden bahsedelim:

  • Öncelikle evcil hayvan bakımında veteriner kontrollerinin hayati bir öneme sahip olduğunu unutmamalısınız. Evcil hayvanınızın düzenli olarak veteriner kontrollerini yaptırmalı, dostunuzun psikolojisini de gözeterek onu rahatlatmalısınız. Veteriner kontrolü için evcil hayvan kafesi içine yerleştirdiğiniz hayvanınıza sakin ve sevecen bir tavırla yaklaşmalı, sağlığı için hareket ederken onu endişelendirmemelisiniz.
  • Bahsettiğimiz gibi en önemli olan diğer bir konu da mama meselesi… Minik dostunuzun daha sağlıklı bir yaşam sürmesi için beslenmesine dikkat etmeli, onu taze ve temiz mamalarla beslemelisiniz.
  • Düzenli yapılacak evcil hayvan temizliği, dostunuzun sağlığını ve mutluluğunu önemli ölçüde etkiler. Fırça ile tüy bakımını yapmalı, ihtiyaç görülen durumlarda bakım ürünleri ile düzenli olarak ilgilenmelisiniz.
  • Evcil dostlarımız sevgi ve ilgiye ihtiyaç duyar. Onlardan sevginizi ve ilginizi eksik etmemeli, olabildiğince fazla dışarı çıkarmalı, yalnız kalmalarının önüne geçmelisiniz.
  • Kedilerin tuvaletlerini temiz tutmak hem kedinizin hem de sizin sağlığınız için oldukça önemli. Tuvaletleri pis olan kediler hastalık kapabilirler. Buna artı olarak daha temiz bir alan arayışına girip tuvaletlerini evinizin farklı bölümlerine yapabilirler.

Evcil dostlar, küçük yaştan itibaren kolaylıkla eğitilebilirler. Eğitimli bir evcil hayvan, hem kendi hem de sizin için daha mutlu ve daha kolay bir hayat vadeder. Ayrıca kedi ya da köpek gibi evcil hayvanlarla büyüyen çocuklar, sorumluluk sahibi ve paylaşımcı olmalarının yanı sıra merhamet ve şefkat duyguları da gelişir. Diğer bir deyişle çocuk gelişimi için de önemli bir noktada yer alan hayvan bakımı sadece eve neşe getirmekle kalmaz, çocuğunuzun kişiliğinin oluşmasına da katkı sağlar.

Unutmamalısınız ki barınaklarda sahiplenilmeyi bekleyen birçok dostumuz var. petshop’lardan alışveriş yapıp bu sektörü büyütmeyelim, barınaklardan hayvan sahiplenerek bir hayat kurtaralım. Sokaktaki dostlarımızı da es geçmeyelim, bir tas su ve bir kap mamayı hep kapılarımızın önünde bulunduralım.


Benzer Yazılar