Sovtaj Nedir, Sovtaj Bedeli Nasıl Hesaplanır?

yazar Betiay Tepe
Sovtaj Bedeli Hesaplama

Sigorta ürünleri, tatsız sürprizler karşısında poliçede yer alan teminatlar ve limitler dâhilinde güvence sağlamayı amaçlar. Sigorta ürünleri ve teminatları hakkında bilgi sahibi olsanız da günlük hayatta karşılaşabileceğiniz bazı terimleri bilmemeniz ise gayet normal. Söz konusu kasko sigortası olduğunda ise duyabileceğiniz terimlerden biri sovtaj! O halde şimdi, sovtaj hakkında bilmeniz gerekenleri sıralayalım.

Sovtaj Ne Demek?

Sovtaj, hasar görmüş olan bir aracın hasar gören veya hasar görmeyen bölümlerinin, sigortalının onayı alınarak satılması uygulamasıdır. Sovtaj bedeli ya da bilinen diğer adıyla sovtaj geliri ise hasara uğrayan aracın satılması sonrasında elde edilen meblağ olarak bilinir.

Bir aracın kasko sigortası ile teminat altına alındığını varsayalım. Eğer araç bir kaza nedeniyle hasar alırsa ve poliçede belirtilen teminatlara, limitlere aykırı bir durum söz konusu değilse sigorta şirketi sigortalıya teminat ödemekle yükümlüdür. 

Bir kaza sonrasında aracın perte çıkmış olduğu ekspertiz raporu ile kanıtlandığı takdirde sigorta yaptıran araç sahibine, aracın rayiç bedeli ödenir. Fakat ödenen bu rayiç bedelle, aracın hasarlı ve hasarsız tüm parçaları, bölümleri, diğer bir deyişle aracın tüm hakları artık sigorta şirketine ait olur.

Eğer sigortalı, pert aracın çalışan parçalarını ya da hurdasını sigorta şirketine bırakmak istemezse bu durumda eksperler ve/veya sigorta şirketleri gerekli çalışmaları yapıp bu parça ve bölümler için bir bedel belirler. Belirlenen bu bedel ise sigorta şirketi tarafından sigortalıya ödenecek tazminattan düşülür.

Şimdi, bunu basit bir örnekle açıklayalım.

Kasko sigortası ile teminat altında olan bir araç kazaya karıştı ve ekspertiz raporu ile pert olduğu tescillendi. Rayiç bedeli 200.000 TL olan bir aracın hurdası ise 20.000 TL ve sigortalı hurdayı kendisi almak istiyor. Bu durumda sigorta şirketi, aracın bu bölümünü alıp bir kazanç elde edemeyeceği için, ödeyeceği tazminattan aracın sovtaj değerini düşer.

Dolayısıyla sigorta firmasının sigortalıya ödeyeceği tazminat 200.000 TL değil, sovtaj bedeli düşülerek 180.000 TL olacaktır.

Sovtaj Nasıl Hesaplanır

Sovtaj Bedeli Nasıl Belirlenir? Sovtaj Bedeli Hesaplama Nasıl Yapılır?

Bir kaza sonrasında aracın tüm haklarını sigorta şirketine verme durumunda, elde edilecek sovtaj bedelini merak ediyor olabilir ve merakınızı gidermek için hesaplama yapmak istiyor olabilirsiniz. Fakat bunun için bir formül olmadığını hemen belirtelim. Bu hesaplama sadece uzmanlar tarafından yapılabilir. Ayrıca sovtaj hesaplamasında bir diğer yolun, sigorta şirketlerinin sovtaj değerinin tespiti için ihale yapmaları olduğunu da not düşelim.

Sovtaj bedeli hesaplaması ve belirlenmesi, sigorta şirketlerinin anlaşmalı oldukları eksperler veya anlaşmalı sovtaj firmaları tarafından gerçekleştirilir. Ekspertiz raporunda belirtilen sovtaj bedeli doğrultusunda eğer sigortalı, hasarlı aracın tüm haklarını sigorta şirketine devretmediyse sigorta şirketi, sigortalıya ödeyeceği tazminat bedelinden düşer.

Peki, sovtaj bedeli kime ödenir? Kaza sonrasında kaskodan aracın rayiç bedeli temin edildiyse sigortalı araçtan artı bir bedel talep edemez. Bu durumda aracın sovtaj bedeli sigorta şirketine ödenmiş olur.

Sovtaj Neden Uygulanır?

Sovtajın önemli iki faydası olduğunu söyleyebiliriz. Birincisi, sovtaj sayesinde araç parçaları geri dönüşüme kazandırılabilir. İkincisi ise sigorta şirketlerinin sovtaj ile elde ettiği gelir, ödedikleri hasarın bir kısmının karşılanmasına yardımcı olabilir ve bu da ülke ekonomisine katkı sağlamak adına önemli bir durumdur.

Sovtaj Bedeli Nasıl Belirlenir

Kasko Sigortası ile Aracınız Güvende

Kaza, sel baskınları, üçüncü kişi tarafından verilen zararlar… Ne yazık ki aracınız hiç ummadığınız bir anda hiç ummadığınız şekilde bir hasar alabilir. Üstelik bu hasarlar hem aracınızın kullanılamaz hale gelmesine hem de maddi olarak zarara uğramanıza neden olabilir. Ama umutsuzluğa kapılmanıza hiç gerek yok. Eğer kasko sigortanız varsa karşılaşabileceğiniz kötü sürprizlere karşı, poliçeniz sayesinde teminatınız da var demektir.

Kasko hakkında detaylı bilgi almak için kasko yaptırmanın avantajlarını sıraladığımız yazımızı okuyabilir ya da size en yakın acentemiz ile hemen iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca dilerseniz “Kasko Sigortası Teklif” sayfamızı ziyaret ederek aracınızın özelliklerine, ihtiyaçlarınıza ve isteklerinize uygun bir poliçe için fiyat bilgisi alabilirsiniz.

Tam da bu noktada her yıl yenilenmesi gereken ve kasko ile sıklıkla karıştırılan Zorunlu Trafik Sigortası’nı da unutmamak gerek. Farklı teminatlara sahip olan, hem aracınızı hem de trafikteki diğer araçları teminat altına almak için gerekli olan Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası arasındaki farklara dilerseniz yazımızdan ulaşabileceğinizi de hatırlatalım.

Güvenli sürüşler dileriz!

Benzer Yazılar