Stopaj Vergisi Nedir, Nasıl Ödenir?

yazar Betiay Tepe
Stopaj Vergisi Nedir

Eğer bir şirketiniz varsa ve personel çalıştırıyorsanız ya da bir şirkete hizmet sağlayan kişiyseniz stopaj kavramı ile büyük ihtimalle karşılaşmışsınızdır. Peki; stopaj nedir, nasıl ödenir, stopaj hesaplaması nasıl yapılır? İşte, stopaj hakkında bilmeniz gerekenler:

Stopaj Nedir?

Bir vergi türü olan stopaj, elde edilen kazancın ya da gelirin kaynağından kesilen vergi anlamına gelir. Stopaj; Gelir ve Kurumlar Vergisine tabi bir kazanca ilişkin tutarın, ilgiliye ödenmesi öncesinde kesilen bedeldir. Bu sayede hem vergi tahsilatı kolaylaşır hem de vergi kaçırma gibi durumların önüne geçilmesi amaçlanır.

Örneğin bir işverenseniz çalışanınızdan aldığınız mesleki hizmet karşılığında vereceğiniz tutar için stopajı hesaplamalı ve stopaj bedelini çalışan adına vergi dairesine yatırmalısınız. Böylece çalışan, verdiği hizmet karşılığında aldığı bedeli beyan etmek ve bu doğrultuda vergi ödemek zorunda kalmaz.

Personele yapılan ücret ödemeleri, serbest meslek ödemeleri, gider pusulaları ve kâr paylarının yanı sıra iş yeri kira ödemeleri de stopaj kesintisi yapılan ödemeler arasında yer alır.

Stopaj Gelir Vergisi

Stopaj Ne Zaman ve Nasıl Ödenir?

Yıllık gelir vergisi beyannamesi yapılarak belirlenen stopaj vergisi, her yılın mart ve temmuz aylarında olmak üzere iki taksit olarak ödenir. İster gelir vergisi olsun ister kira stopajı, tüm stopaj türleri vergi dairelerine ödenebilir. Ayrıca şubelere gidip bireysel olarak vergi yatırmanın yanı sıra anlaşmalı bankaların mobil bankacılık ya da internet bankacılığı hizmetleri aracılığıyla da ödemeniz gereken tutarı yatırabilirsiniz.

Dilerseniz stopaj vergisi sorgulamak ve ödeme yapabilmek ya da vergi tahsili yetkisi verilen bankaları ve hangi yollarla ödeme yapabileceğinizi incelemek için Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinden yardım alabilirsiniz.

Stopaj Ne Zaman Ödenir

Stopaj Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Stopaj hesaplaması yapabilmek için her yıl güncellenen vergi dilimi oranlarını ve brüt ücreti bilmek gerekir. Örneğin ticari mülklerde kiracı tarafından ödenmesi gereken kira stopajında bu kesinti oranı %20 yani brüt kira bedelinin 1/5’idir.

Örneğin brüt ücret üzerinden 10.000 TL olan bir iş yeri kirasının kira stopajını hesaplayalım.

10.000 / 5 = 2.000 TL

Bu durumda ödenmesi gereken kira stopajı bedeli 2.000 TL’dir.

Ücret stopajında yani çalışanlar adına ödenen stopaj olan gelir vergisinde kesinti oranı ise maaşa göre değişiklik gösterebilir. Hesaplama yapılacak tutar, brüt maaştan SGK işçi payı düşüldükten sonra elde edilir. 2021 yılında vergilenecek tutara göre gelir vergisi oranları ise yıllık doğrultuda şu şekildedir:

  • 24.000 TL’ye kadar %15
  • 53.000 TL’nin 24.000 TL’si için 3.600 TL, geri kalan tutar için %20
  • 190.000 TL’nin 53.000 TL için 9.400 TL, geri kalan tutar için %27
  • 650.000 TL’nin 190.000 TL için 46.390 TL, geri kalan tutar için %35
  • 650.000 TL’den fazlasının 650.000 TL’si için 207.390 TL, geri kalan tutar için %40

Fakat yıl içerisinde dâhil olunan kümülatif vergi matrahı değişiklik göstereceği ve bu da vergi oranlarını etkileyeceği için doğru hesaplamayı yapabilmek adına brütten nete maaş hesaplaması yapan araçlardan yararlanmanızı ya da muhasebecinize danışmanızı öneririz.

Sigorta Ürünleri Sayesinde Vergi İndiriminden Yararlanmanız Mümkün

Hem ödeyeceğiniz vergi tutarını düşürmeye hem de çalışanlarınıza ekstra hak vermeye ne dersiniz? Personelleriniz için sağlık sigortası, hayat sigortası gibi fayda sağlayacak ürünlerin poliçesini oluşturarak ödeyeceğiniz primleri gelir vergisi matrahından düşürebilirsiniz!

Dilerseniz MAPFRE Sigorta’nın sağlık sigortası ürünlerini sigorta çeşitleri yazımızdan inceleyebilir, dilerseniz de hayat sigortasını ayrıntılı bir şekilde aktardığımız yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca size en yakın acentelerimiz ile iletişime geçerek hem sigorta ürünleri hem de vergi indiriminden yararlanma fırsatı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Benzer Yazılar