Su Baskını İçin Alınacak Önlemler ve Su Baskınında Yapılması Gerekenler

Doğal afetleri engellemek mümkün olmasa da gerekli önlemleri alarak yaşadığınız zorlu durumu en az maddi ve manevi hasarla atlatmanız mümkün! Ani ve yoğun yağışların olduğu zamanlarda meydana gelen seller ve su baskınları da bu bahsettiğimiz hasar azaltıcı ve can güvenliğini artırıcı önlemleri alabileceğiniz konulardan. Peki, şiddetli yağışlar ve sel nedeniyle oluşabilecek hasarlara karşı nasıl önlemler alabilirsiniz? Sel öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gereken şeyler nelerdir?

Kimler Sel Felaketinde Risk Altında?


Apartman dairelerinin zemin ve giriş katlarında oturanlarla çatı katında yaşayanların, su basma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu çoğumuz biliyoruz. Fakat aslında hepimiz sel tehlikesi durumunda tehdit altındayız. Örneğin yoğun yağış durumunda arabanızın içerisindeyseniz de maddi ve manevi zarara uğramamak için gerekli önlemleri almalısınız. Bunun yanı sıra sel baskını sonrasında, kirli suların neden olabileceği tehlikelere karşı da hepimiz hazırlıklı olmalı ve gereken önlemleri almalıyız.

Su Baskını Öncesinde Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

Günümüz teknolojisi ile deprem gibi doğal afetleri önceden tahmin etmek mümkün değil, fakat şiddetli yağışlar nedeniyle meydana gelebilecek sel felaketinin öncesinde meteoroloji uzmanları gerekli uyarıları yapabiliyor. Bu sayede su baskını öncesinde alınabilecek önlemleri kolaylıkla alabilirsiniz.

  • Su baskınına karşı sigorta yaptırmak, almanız gereken en önemli önlemlerden biri! Konut sigortası, oluşabilecek hasarlara karşı sizi, ailenizi ve yaşam alanınızı koruyan, maddi-manevi güvence sunan ürünlerdir. Bu nedenle evinize konut sigortası yaptırmanızı öneririz. Bu arada Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) ve konut sigortasının aynı ürün olmadığını hatırlatmakta fayda var. Sıklıkla karıştırılan DASK ve konut sigortası arasındaki farkları öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Aracınızı da koruma altına almanız şart! Çalınma ve 3. kişilerin verdiği zararın yanı sıra sel gibi doğal afetlere karşı da aracınızı güvence altına alan teminatlar sunan Kasko Sigortası bu konuda size yardımcı olabilir!
  • Kapılar, pencereler, giderler… Tüm bu alanlar sel sebebiyle evinize su basmasına neden olabilecek noktalar. Bu noktalardan su girişini engellemek için yapmanız gerekenler çok basit. Öncelikle kapı, pencere ve çatıların hasarsız, dayanıklı olduklarına emin olmalısınız. Kapı altlarına, pencerelerinizin iç pervazlarına, su giderlerine yerleştirebileceğiniz kum torbaları, su baskınları için en efektif çözümlerden. Torbaların içlerindeki kum, suyu emecek ve evinizi su baskınları karşısında daha korunaklı hale getirecektir.
  • Değerli eşyanızı yüksek yerlere saklamalısınız. Bu sayede maddi kayıpları azaltabilirsiniz.
  • Eğer yaşam alanınızın oluşabilecek bir sel felaketi sonrasında güvenli olmayacağından endişeleniyorsanız güvenli bir yere gidebilirsiniz. Evden çıkarken elektrik, su ve doğal gaz tesisatını kapattığınıza emin olmalısınız.
  • Aracınız varsa güvenli bir alana park etmelisiniz. Katlı otoparkların üst katları bu durumlarda en güvenli alanlar olarak görülebilir.
  • Afet çantası olmazsa olmaz! İçerisinde ilk yardım çantasının, temiz suyun, yiyeceklerin bulunduğu bir afet çantası, su baskını sonrasındaki süreçte size yardımcı olabilir.
  • Sel sonrasında şebeke sularında da kirlilik meydana gelebilir. Bu nedenle hijyen ihtiyaçlarınızı karşılamak için daha önceden ağzı kapalı bidonlara su doldurmanızı öneririz.
  • Su iletken olduğu için ne yazık ki su baskınları nedeniyle elektrik çarpmaları görülebilir. Bu nedenle elektrik tesisatında bir sorun varsa onarılması gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Su Baskını Sırasında Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

Yoğun yağış nedeniyle ne yazık ki su baskını tehlikesi yaşıyorsunuz. Bu durumda yapılması ve yapılmaması gerekenleri bilmek hayati önem taşıyabilir.

  • Baskın öncesinde olabildiğince yüksek yerlere çıktığınıza emin olmalısınız.
  • Sel sırasında dışarıya çıkmanın oldukça tehlikeli olduğunu unutmamalısınız. Sel, sizi ve arabanızı sürükleyebilir; can ve mal kayıplarına neden olabilir. Bu nedenle evinizi terk etmeniz gerekiyorsa apartmanınızın üst katlarına çıkmanızı öneririz.
  • Elektrik direkleri, kabloları ve devrilmesi muhtemel ağaçlar bu süreçte kesinlikle uzak durulması gereken noktaların başında.
  • Eğer suyun olduğu yerden yürümeniz gerekiyorsa zeminin sert olduğu, suyun durgun olduğu yani hareket etmediği yerleri tercih etmelisiniz. Derinliği ve zemini kontrol etmek için sert bir sopadan yardım alabilirsiniz.
  • Sel sırasında araç içisindeyseniz can güvenliğiniz için aracı terk etmeli ve daha güvenli, yüksek bir yere geçmelisiniz. Çünkü hareketli su, aracınızı sürükleyebilir; araç su altında kalabilir ve can güvenliğiniz tehlikede olabilir.
  • Sel suyu, kanalizasyon suyuna karışmış olabilir. Bu durum, sağlık için büyük bir tehlikedir. Bu nedenle mümkün olduğunca sel suyu ile temas etmemeye özen göstermelisiniz.

“Su baskınında hangi kurum aranır?” sorusunun cevabı itfaiyedir. Yardıma ihtiyaç duyduğunuz durumda itfaiyeyi arayabilirsiniz. Eğer konut sigortanız varsa sigortanızın sunduğu teminatlar da bu konuda size yardımcı olabilir. Örneğin bir kaza veya afet sonrasında konutta kalan kişilerin kurtarılması, MAPFRE Sigorta Konutlar İçin Çağdaş Güvence Sigortası’nın teminatları içerisinde yer alabilir.

Su Baskını Sonrasında Yapmanız Gerekenler Nelerdir?

Su baskınının ardından yapılması gerekenleri bilmek de en az sel öncesi ve sırasında uygulanması gerekenler kadar önemlidir.

  • Sağlığınız için sel suyu ile temas etmiş besinleri kesinlikle tüketmemelisiniz. Ayrıca çocukların bu sular ile oynamalarına kesinlikle izin vermemelisiniz.
  • Yetkililer izin vermediği sürece afet noktalarına ya da yaşam alanınıza kesinlikle girmemelisiniz.
  • Su baskını temizliği yaparken suyun temas ettiği eşyanızı iyice temizlemelisiniz. Bu arada bot, maske, eldiven gibi yardımcı giysilerle temizlik yapmanız gerektiğinin altını çizelim.
  • Su baskını sonrasında, sular nedeniyle salgın hastalıklar görülebilir. Bu nedenle herhangi bir şikayetiniz olursa en yakın sağlık kuruluşuna gidip hekime danışmalısınız.
  • Evinizde elektrik, su ve doğal gaz tesisatlarını kontrol ettikten sonra enerji tüketimi yapmalısınız.
  • Evinizde herhangi bir hasar varsa yetkili kişi ya da kurumlarla iletişime geçmelisiniz. Eğer konut sigortası poliçenizde yer alan teminatların karşılayabileceği bir hasar söz konusuysa sigorta şirketinizle iletişime geçebilirsiniz.

Hem sizi hem de evinizi güvence altına alacak konut sigortası hakkında daha fazla bilgi almaya ne dersiniz? “Konut sigortası nedir, neleri karşılar?” sorularının cevapları, yazımızda sizi bekliyor. Dilerseniz konut sigortaları hakkında ayrıntılı bilgi almak ve isteklerinizle ihtiyaçlarınız doğrultusunda poliçenizi oluşturmak için size en yakın acentemiz ile görüşebilirsiniz.

Ev Dekorasyonİpucu