Susuz bir hayatı hayal edebiliyor musunuz? İmkânsız olduğunu düşünüyorsunuz, değil mi? Ama biz “su” derken sadece içme suyundan yani suyun ana yaşam kaynağımız olmasından bahsetmiyoruz. Su aynı zamanda evlerimizin temizliği için de olmazsa olmaz. Fakat hem su kaynaklarını hem de bütçenizi korumak için su tüketimi konusunda dikkatli olmanız gerekiyor. Bunu yapabilmek için ise elbette su tasarrufu yapmanın yolları hakkında bilgi sahibi olmak şart! O halde sizi daha fazla bekletmeyelim ve evde su tasarrufu yapmanın yöntemlerini sıralayalım.
Musluklarınızı Gereksiz Yere Açık Bırakmayın
Biliyorsunuz, ne kadar çok su tüketirseniz su faturanız da o kadar yüksek gelir! Dolayısıyla musluğunuzu gereksiz yere açık bırakmamaya özen göstermelisiniz. Örneğin dişlerinizi fırçalarken musluğu kapatıp suyun boşa akmasını engelleyebilir ya da eğer bulaşıkları sudan geçiriyorsanız onları makineye yerleştirirken suyu kapatarak tasarruf edebilirsiniz.
Tasarruf Etmenize Yardımcı Olacak Bataryalar Tercih Edin
Eğer bataryalarınız yani musluklarınız sorunluysa ve su damlatıyorsa bu durumda su boşa akıyor demektir. Bu sebeple bozuk bataryalarınızı zaman geçirmeden değiştirmenizi ya da onarmanızı öneririz. Eğer batarya değişimi yapacaksanız el hareketlerini algılayan ve bu sayede otomatik olarak açılıp kapanabilen fotoselli bataryaları tercih ederek su tasarrufu yapabilirsiniz. Bu arada su borularında da herhangi bir sorun varsa tesisatınızı yenilemeniz hem su basması gibi sorunların önüne geçebilir hem de su tasarrufu yapmanıza katkı sağlayabilir.
Sebze ve Meyveleri Akan Suda Yıkamayın
Sağlığınız için sebze ve meyveleri iyi bir şekilde yıkamak çok önemli. Fakat bu, yıkayacağınız besinleri akan su altında dakikalarca yıkamalısınız anlamına gelmiyor. Sebze ve meyveleri bir mutfak kabına koyup içerisine su koyarak bekletebilir ve sonrasında akan su altında kısa sürede yıkayabilirsiniz. Böylece kap içerisinde bekleyen sebze ve meyveler kirlerinden arınır ve akan su altındaki yıkama işleminiz daha kısa sürer, yani su tasarrufu yapabilirsiniz. Bu arada yemek yaparken sebze haşladığınız suyu da değerlendirmenizi öneririz. Örneğin bu sular sayesinde lezzetli makarna sosları yapabilir ya da oda sıcaklığına geldiğinde bu suyla evinizdeki bitkilerinizi sulayabilirsiniz.
Bulaşık ve Çamaşır Makinelerini Kullanın
Çamaşır makinesi kullanmak yerine çamaşırları elinizde yıkamak aklınızın ucundan bile geçmiyor, değil mi? Peki, neden bulaşıkları elinizde yıkıyorsunuz? Evet, az miktarda bulaşığı bekletmeden yıkamak çoğu zaman mantıklı gelebilir; fakat bu durumun, su tüketiminin artmasına neden olduğunu biliyor musunuz? Bir bulaşık makinesi dolusu bulaşığı elde yıkarken tükettiğiniz su miktarı, bulaşık makinesinin tüketeceğinden yaklaşık 10 kat daha fazla olabiliyor!
Bulaşıkları ve çamaşırları makinede yıkamak, önemli miktarda su tasarrufu yapmanıza olanak verse de bu konu özelinde dikkat etmeniz gereken başka kriterler de var. Bunlardan biri, makinelerin Eko programlarını tercih etmek! Benzer programlara kıyasla daha az su ve elektrik harcamanızı sağlayan Eko programlar, enerji tasarrufu yapmanızı sağlayan unsurlardan biri. Makinenizin hangi programda kaç litre su kullandığını merak ediyorsanız ürün kılavuzlarına göz atabilirsiniz.
Peki; aynı miktarda su ile 20 parça bulaşık yıkamak mı, yoksa 30 parça bulaşık yıkamak mı? Tercihinizin 30 parça bulaşıktan yana olacağını tahmin ediyoruz. Az miktarda su ile daha fazla bulaşık yıkayabilmek için ise makineleri, kapasiteleri dolduğunda çalıştırmak oldukça önemli. Eğer az miktarda bulaşığınız varsa ve kapasite dolmadan makineyi çalıştırmanız gerekiyorsa bu durumda pek çok bulaşık makinesinde bulunan “Yarım Yük” özelliğinden yararlanabilirsiniz.
Duşa Girmek İçin Suyun Isınmasını Beklerken Suyun Boşa Akmasına İzin Vermeyin
Duş sürelerini kısaltmak ve duş başlığını çok tazyikli bir şekilde açmamak elbette fazla su tüketiminin önüne geçebilmenizi sağlayacak yöntemlerden biri. Fakat duşa girmeden önce de su tasarrufu için yapmanız gereken bir şey var: Musluktan sıcak su akması için beklerken akan suyu, musluk altına yerleştireceğiniz bir kovaya depolayabilirsiniz. Depoladığınız bu suyu ise temizlik yaparken kullanabilirsiniz.
Sifon Sisteminde Su Tüketimini Azaltacak Önlemler Alın
Tuvaletlerde bulunan sifonlar da su tüketimini etkileyen noktalardan. Bu nedenle rezervuarın içerisine yarım, bir ya da bir buçuk litrelik pet şişeyi doldurarak koyabilirsiniz. Böylece rezervuar fazla su depolamamış olur. Eğer çift tuşlu bir sifon sistemi kullanıyorsanız da daha az su depolayıp akıtan bölümü tercih edebilirsiniz. Bu sayede daha az su harcamış olursunuz.
Bahçeniz İçin Sulama Aparatlarını Tercih Edin
Bahçenizi sulamak için hortumlardan mı yardım alıyorsunuz? O halde size kötü bir haberimiz var: İhtiyacınızdan fazla su tüketiyor olabilirsiniz! Bahçe sulama işleminde daha az su tüketmek, yani su tüketimini azaltmak için sulama aparatlarından yararlanabilirsiniz. Bu sayede daha az miktarda su ile bahçe bakımı yapabilirsiniz. Bahçeniz için en doğru sulama ürününü ise uzmanlara danışarak seçebilirsiniz.
Bütçenizi Korumak İçin Elektrik ve Doğal Gaz Tüketimine de Dikkat Edin
Su tasarrufu yapmak için ihtiyacınız olan önerileri paylaştık. Peki, elektrik ve doğal gaz tasarrufu yaparak faturalarınız için daha az bütçe ayırmaya ne dersiniz? Elektrik tasarrufu için yapılması gerekenler ve “Doğal gaz tasarrufu nasıl yapılır?” sorusunun cevabı, ilgili yazılarımızda sizi bekliyor.