Temiz Havaya Yer Açın: Evinizdeki Tozlardan Kurtulmanın 15 Yolu

Tüm temizliğe rağmen kısa sürede evinize geri dönen toz tabakası sadece evinizin kirli görünmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda sağlığınız için de sorun teşkil edebilir. Toz birikmesi, astımı ve ev tozu akarları alerjisi gibi hastalıkları tetikleyebilir. Bu yüzden evinizi tozdan uzak tutmanın en iyi yolunu bulmaya ne dersiniz? Vereceğimiz toz alma ipuçları ve ev temizliği püf noktaları ile sağlığınız ve eviniz için endişelenmenize gerek kalmayacak. İşte, tozlardan kurtulmak için en iyi 15 ipucu:

1. Halı Kullanımını Sınırlandırın

Kesin olan bir şey var; tozlar en çok halıları seviyor! Ne kadar çok halı, o kadar çok toz kaynağı demek. “Ev çok toz oluyor.” diyorsanız halı kullanmayı olabildiğince minimum seviyede tutmalı, hatta hiç kullanmamalısınız. Ama çoğu zaman bu mümkün olmadığından yapabileceğiniz en iyi şey, emiş gücü yüksek bir elektrik süpürgesi ile doğru şekilde temizlik yapmak olabilir. Haftada en az 1-2 kere temizlik yaparak halılardaki toz miktarını azaltabilirsiniz.

2. Doğru Elektrik Süpürgesini Kullanın

Tozlarla savaşmak için günde bir kez elektrik süpürgesi ile evi süpürerek en iyi sonuçları alabilirsiniz. Özellikle de koridorlar ve oturma odaları gibi sık kullanılan alanlarındaki tozları alandan uzaklaştırmak için evinizi sık sık süpürmeye dikkat etmelisiniz. Ayrıca evde toz engelleme için kullandığınız süpürgenizin filtre teknolojisini de göz önünde bulundurmalısınız. Mesela tozların ortamdan temizlenebilmesi ve tekrar ortama salınmaması için havadaki partikülleri % 99.9’a kadar emebilen, yüksek verimli HEPA filtreleri olan elektrikli süpürge modellerini satın alabilirsiniz.

Bununla birlikte tek başına vakum yapmak halıdan ve zeminden çok fazla toz çekmek için yeterli olmayabilir. İyi sonuçlar için güçlü bir fırçaya sahip bir elektrik süpürgesine ihtiyacınız var. Ahşap, fayans veya vinil döşemeler söz konusu olduğunda en iyi seçim olan fırçasız süpürme başlıklarını kullanabilirsiniz.

3. Nasıl Toz Aldığınıza Dikkat Edin

Ev temizleme rutininizdeki bazı alışkanlıklar, ne kadar temizlik yaparsanız yapın tozlardan kurtulamamanızla sonuçlanabilir. Daha bir saat öncesinde temizlik yapmışken yeniden oluşmaya başlayan toz tabakası sinirlerinizi bozabilir. Kuru bir bez ile toz temizliği yapmak genellikle işe yaramaz ve sadece tozları dağıtır. Bunun yerine biraz nemli olan bir toz bezi kullanabilirsiniz. Hatta, tüm mobilyalarda ve yüzeylerde tozu en iyi şekilde alan mikrofiber bezlerden yardım alın. Mikrofiber bez, doğal bir mıknatıs gibi hareket ederek tozu bir arada tutabilir ve böylece verimli bir temizlik sağlar.

4. Ev Düzeni Sağlayın

Odaları ve toz birikmesi muhtemel noktaları dikkatlice inceleyin. Raflarınız ıvır zıvırlarla dolu mu? Kapı arkalarında gereksiz şeyler mi birikmiş? Bunlar tozların birikebileceği potansiyel yerler. Yığılmış giysiler, üst üste dizilmiş ayakkabı kutuları ve raflardaki küçük biblolar gibi ev aksesuarları tahmin edebileceğinizden çok daha hızlı toz toplar. İşte tam da bu sebeple yaşam alanlarınızı düzenlemelisiniz. İşe yaramayan objeleri kaldırarak işe başlayabilirsiniz. Etrafta kalmasına karar verdiğiniz şeylerin tozlarını düzenli olarak almanız gerektiğini hatırlatmamızda da fayda var.

5. Perdeleri Temizleyin

Perdeler gibi büyük kumaş parçaları, çok fazla toz barındırır. Hem yüzeylerinin genişliği hem de tekstil ürünü oluşları, toz parçacıkları ve toz akarları için bir üreme alanı haline gelmelerine neden olur. Bu yüzden günlük temizlikte genellikle ihmal edilen ve kolayca toz tutabilen perdelerin de düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Ancak çoğu insan, perde temizliğini sıkıcı bir süreç olarak görür ve bundan kaçınır. Unutmayın; amacınız tozlardan kurtulmak! Perdelerin özellikle zemine yakın kısımlarını ayda bir kez yumuşak bir fırça aparatıyla süpürmeye özen göstermelisiniz. Diğer bir seçenek olarak perdeleri her üç ayda bir yıkayabilir veya kuru temizleme yaptırabilirsiniz.

6. Evcil Hayvanları Unutmayın

Küçük dostlarınız, sevimli oldukları kadar evinizdeki başlıca toz kaynaklarından biri de olabilir. Deri döküntüleri ve tüyleriyle birlikte evcil hayvanlarınız sürekli toz oluşturur. Hem onları hem de kendinizi mutlu etmek için küçük dostlarınızın temizlik rutinlerini düzenli olarak yaptığınızdan emin olmalısınız.

7. Çarşafları Sık Sık Değiştirin

Yatağınız aynı zamanda büyük bir toz toplayıcısı haline dönüşebilir, siz fark etmeseniz bile tozlar kısa sürede çoğalabilir. Çünkü yataklar, tozun birikmesi için geniş bir yüzey sunar. Bu sebeple hijyenik ve sağlıklı bir uyku için çarşaflarınızı haftada bir değiştirmelisiniz. Özellikle ev tozu alerjisi olan kişilerde, tozlu yatak tekstili kaşıntı, hapşırma gibi uyku kalitesini bozabilecek çok sayıda soruna neden olabilir. Tabii yastıkları da unutmamalısınız! Sadece çarşaf ve yastık kılıflarını yıkamak yeterli olmayabilir. Yastıkların çoğu çamaşır makinesine atılabilir.

8. Hava Temizleyici Satın Alın

Tozların hava ile taşıma şeklini ele alarak temizlik yapmadan da tozdan kurtulabilirsiniz. Havayı filtreleyen cihazlar tozu kontrol etmeye yardımcı olur ve toz yerleşiminde gözle görülür bir gelişme sağlayabilir. Hiçbir filtre tozu tamamen ortadan kaldıramaz, ancak toz birikmesini azaltabilir.

Bir hava temizleyici, herhangi bir odanın içine kolayca yerleştirilebilir. Hava evinizde dolaşırken aynı zamanda bu temizleyicinizden de geçer. Hava, ünite içinden her geçtiğinde filtreler gittikçe daha fazla toz alır ve sonuçta tamamı değilse bile tozun çoğu havadan uzaklaştırılır. Havada ne kadar az toz olursa eşyalarınızda o kadar az toplanır. Piyasada birçok hava temizleyici bulabilirsiniz. Araştırmanızı yapın ve ihtiyaçlarınıza en uygun olanı seçin! Özellikle tozdan kaynaklı alerjilere yatkınsanız alerjen bünyeler için özel olarak tasarlanmış ürünleri inceleyebilirsiniz.

9. Dolaplarınızı Düzenleyin

Dolaplar, kıyafetlerden, havlulardan ve diğer tekstil ürünleri adeta bir toz cennetidir. Dolabınızın kapısını her açtığınızda, görünmez bir toz fırtınasının içine dalıyorsunuz. Giysilerin elyaf dökmesini önleyemezsiniz ancak temizlik için dolapları düzenli tutabilir ve böylece daha fazla toz birikmesinin önüne geçebilirsiniz. Tozun içeri girmesini önlemek için plastik kaplar veya bez torbalar sayesinde kullanmadığınız tüm giysileri, çantaları ya da eşyaları saklayabilirsiniz.

10. Ev Bitkilerini Temizleyin

Ev bitkileri, toz tabakalarını toplamalarıyla ünlüdür, ancak temizlik malzemelerinin olumsuz etkileri nedeniyle bitkilerin şöyle bir tozunu alamazsınız. Bitkileri hızlı ve güvenli bir şekilde tozdan arındırmak için iki basit püf noktasını uygulayabilirsiniz. Saç kurutma makinesini soğuk ayarda kullanarak bitki yapraklarından tozu uzaklaştırabilir ya da yaprakları su temasından zarar görmeyen bitkileri balkona çıkarıp, duş başlığı eki olan bir su hortumu ile yıkayabilirsiniz. Bu işlemler tozları giderir ve bitkilerin daha kolay nefes almasını sağlar.

11. Duvarları Silmeyi İhmal Etmeyin

Evinizdeki duvarlar -özellikle daha yüksek tavanlara sahipseniz- toz birikmesi için uygun alanlar haline gelebilir. Evinizin geri kalan kısmı kadar temizlenmediklerinden duvarlarda da kolayca toz birikebilir. Birkaç ayda bir nemli bir paspas ya da havlu ile duvarları silmek toplanan tozu azaltmaya yardımcı olur.

12. Nem Alıcı veya Oda Kliması ile Toz Akarlarından Kurtulun

Ev tozu akarları toz parçacıklarından beslenir. Ancak herhangi bir canlı organizma gibi, bu zararlılar da sadece uygun ortamlarda hayatta kalabilir. Evinizdeki nemi % 50’nin altında tutarak toz akarlarının ve alerjenlerin miktarını büyük ölçüde azaltabilirsiniz. Piyasadaki nem alma cihazlarının hepsi temelde aynı şeyi yapar; nemi azaltır, iç mekanlardaki toz akarlarını öldürür ve ayrıca sizi serin tutar.

13. Ampullerin Tozunu Almayı Unutmayın

Ampulleri, en son ne zaman temizlediğinizi hatırlamakta zorlanıyorsanız detaylı bir temizlik vakti çoktan gelmiş de geçiyor olabilir. Etkili bir temizlik için mikrofiber temizlik bezi ile bir miktar izopropil alkol kullanarak evinizdeki tüm ampulleri silmelisiniz. Böylelikle inatçı toz birikimini önler ve ampullerin ilk günkü ışıltılı görünümüne kavuşmasını sağlaybilirsiniz.

14. Paspas Kullanımı Önemli

Evinizdeki tozun % 50’sinden fazlasının evinizin pencerelerinden ve kapılarından geldiğini biliyor muydunuz? Kapıdan içeriye girmeden önce tozu yakalayabilirsiniz. Kapı paspasınız yoksa tüm toz ve pislikler dümdüz içeriye girebilir.  Paspas her şeyi yakalamaz ama çamur, taş gibi daha büyük şeylerin çoğunu dışarıda tutar.

15. Pencerelerinizi Kısa Süre Açık Tutun

Pencerelerinizi ne kadar fazla açarsanız evinizde o kadar fazla toz birikir. Onları her zaman açık tutmak yerine, sabahları birkaç saat ve akşamları kısa bir süreliğine açmayı denemelisiniz. Ayrıca evinizdeki toz parçacıklarını temizleyen filtrelere sahip klimalar da tozdan kurtulma konusunda size başarı getirebilir!

Evinizi tozdan arındırmak, bu fikirler sayesinde sandığınızdan daha kolay!

İpucuSağlık