Hem şehir içi hem de şehirler arası yollarda daha konforlu bir şekilde seyahat edebilmenizi mümkün kılan araçlar, sundukları çeşitli imkânların yanında kimi zaman da hiç istenmeyen olaylarda, yani trafik kazalarında da rol alabiliyorlar. Bu gibi durumlarda ortaya çıkabilecek maddi ve manevi zararlarda teminat sağlayan sigortalar ise oldukça önemli.
Neden Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırmalısınız?
Kanunen mecburi olan Zorunlu Trafik Sigortası, araç sahiplerinin bir kısmının detaylarına vakıf olmaması nedeniyle “Neden Trafik Sigortası yaptırmalıyız?” şeklinde bir soru aklınız da belirebilir. Bu soruya sağlıklı bir biçimde cevap verebilmek için öncelikle sigortanın ayrıntılarından bahsetmemizde fayda var.
Zorunlu Trafik Sigortası, her araç sahibi tarafından yasal olarak yaptırılması gereken ve karşılaşılabilecek hasar anında karşı tarafta meydana gelebilecek maddi ve bedeni zararları güvence altına almak amacıyla yapılan bir sigortadır. 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre taşıt sahibi olan bireyin, hukuki sorumluluğunu sigorta limitleri doğrultusunda karşılayan Zorunlu Trafik Sigortası’nı araç sahibi olan herkes yaptırmakla mükelleftir.
Zorunlu Trafik Sigortası mı, Kasko Sigortası mı?
Aslında ikisi de! Çünkü Zorunlu Trafik Sigortası, trafik kazası durumunda karşı tarafa ve 3. kişilere verdiğiniz zararı karşılar. Eğer sigortanızın süresi biterse Zorunlu Trafik Sigortası yenileme işlemini yapmalısınız. Aksi takdirde gecikme cezası ödemek durumunda kalabilirsiniz.
Kasko Sigortası ise kaza durumunda ya da sigorta poliçesinde yer alan ek teminatlar doğrultusunda aracınızı güvence altına alan bir sigorta çeşididir, ama zorunlu değildir. Kasko avantajları hakkında detaylı bilgi almak için “Neden Kasko Yaptırmalısınız?” yazımızı okuyabilirsiniz.
Trafik Sigortasının Avantajları Nelerdir?
Şimdi, bu sigorta çeşidini daha yakından tanıyabilmeniz için Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmanın faydalarını 10 madde ile sıralayalım.
- Kaza nedeniyle ortaya çıkan maddi hasarlar, teminatlar dâhilinde yer alması koşuluyla sigorta tarafından karşılanır.
- Kaza sonrasında üçüncü şahıslarda oluşabilecek bedeni sakatlıklar sigorta tarafından karşılanır. Bu noktada da sakatlığın, poeliçedeki teminatların içerisinde yer alması gerekir.
- Üçüncü şahıslarda oluşabilecek maddi hasarları güvence altına alır.
- Bazı ek teminatlar ve yol yardımı sunabilir.
- Kişi başı vefat durumu, sigorta ile teminat altındadır. Bu teminat, kazaya dâhil olan kişilere ayrılan kişi başı limittir.
- Kaza başı vefat durumu, sigorta ile teminat altındadır. Bu teminat, kaza durumunda üçüncü kişiler için ayrılan toplam limittir.
- Kaza sonrası süreçteki avukatlık giderleri de sigorta ile teminat altına alınabilir.
- Kazazedelerin tedavi masraflarının tamamı, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır.
- Kaza durumunda yaralananların kaza esnasındaki kusur oranına ve şahısların sağlık sigortasına sahip olup olmadıklarına bakılmaksızın tıbbi malzeme ve ilaç masrafı karşılanır.
- Herhangi bir sigorta şirketi tarafından kolayca yaptırılabilir.
Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatı Nasıl Belirlenir?
Trafik sigortası fiyatları, her sigorta şirketi tarafından, yapılan aktüeryal çalışmalara göre belirlenir ve sigorta hesaplama işlemi böyle gerçekleştirilir. Sahip olduğunuz aracın yaşı, markası ve modeli, trafiğe kayıtlı olduğu il, sürücünün yaşı ve hasarsızlık indirimi gibi unsurlar sigorta fiyatlarını doğrudan etkiler. Şirketler, bu kriterlere bakarak Trafik Sigortası teklifi sunar. Alacağınız farklı teklifler ve tekliflerin sunduğu teminatlar doğrultusunda size en uygun sigorta şirketini seçebilirsiniz. Aracınız için ne kadar sigorta primi ödemeniz gerektiğini online işlemler aracılığıyla çeşitli şirketlerin internet sitelerinde hesaplayabilirsiniz. Sigorta primi tutarını öğrenebilir, bu meblağı da ister peşin olarak isterseniz de kredi kartınıza taksit yaptırarak ödeyebilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Gecikme Cezası
Zorunlu Trafik Sigortası’nı yaptırmayanlara ya da sigortayı yenilemeyenlere cezai işlemler uygulanır. Trafiğe sigortasız bir şekilde çıkanların ödemesi gereken trafik sigortası cezası, 2019 yılı itibariyle 108 TL olarak belirlenmiştir.
Trafik sigortasını yaptırmadıysanız ve size bu bağlamda bir ceza uygulandıysa kesilen cezayı 15 gün içerisinde peşin olarak öderseniz %25 indirimden faydalanarak toplam 81 TL ödersiniz. Bu fiyatın da 2019 tarihi için geçerli olduğunu belirtelim.
Ayrıca poliçenin yaptırılmaması ya da yenilenmemesi halinde geçen her ay için %5 oranında gecikme cezası uygulanır. Cezai işlem uygulandığı halde sigortanızı yine de yaptırmadıysanız ve ikinci defada da sigortanızı yaptırmadığınız tespit edilirse aracınız trafikten men edilir.
Zorunlu Trafik Sigortası MAPFRE Sigorta’da
Siz de Zorunlu Trafik Sigortası’nı MAPFRE Sigorta ile en kısa sürede yaptırarak yolculuklarınızı daha güvenli bir biçimde tamamlayabilir ve gecikme cezası ödemekten kurtulabilirsiniz.
Trafik Sigortası Teklifi sayfamızdan ödemeniz gereken primi anında hesaplayabilirsiniz.