Gerilen İlişkiler: Uzun Süre Aynı Kişilerle Aynı Ortamda Kalmak

yazar Betiay Tepe
Karantinada Aile Yaşamı

Koronavirüs nedeniyle pek çoğumuz uzaktan çalışma modeline geçtik ve sosyal izolasyon ise arkadaşlarımızdan hatta ailemizden uzak kalmamıza sebep oldu. Yani koronavirüs, bizi zorlayan ve hayatımızı manevi olarak da ciddi şekilde etkileyen bir dönemi deneyimlememize neden oldu. Sosyal izolasyonunun çok önemli olduğu, mümkün olduğunca evimizden çıkmamamız gereken bu süreçte yaşadığımız gerginlik ve stres ise aynı evi paylaştığımız kişilerle ilişkilerimizin gerilmesine neden olabiliyor. Peki, sosyal izolasyonda aile yaşamı ya da aynı evi paylaştığımız arkadaşımızla ilişkimiz nasıl sağlıklı kılınabilir?

İletişim Kurun, Empati Yapın

Belki uzun zamandır var olan belki de koronavirüs salgınından dolayı kendimizi izole etmek zorunda kaldığımız bu süreçte doğan sorunlardan şikâyetçisiniz… Hiç önemli değil; çünkü sorunların çoğu, iletişim eksikliğinden kaynaklanıyor. Yani uzun dönemli bir sorundan muzdaripseniz bile bu dönemi ilişkinizi yoluna koymak için bir fırsat olarak görebilirsiniz. 

Pek çoğumuzun iş yerine gitmediği bu dönemde neredeyse 7/24 aynı insanlarla aynı yaşam alanını paylaşıyoruz. Sürecin kaygısı ve stresi ise olayları daha da büyütmemize sebep olabiliyor. Bu nedenle ister küçük ister büyük bir sorununuz olsun, bunu kendi içinize atmaktansa sorun yaşadığınız kişiyle konuşup şikâyetçi olduğunuz durumlara çözüm bulmaya çalışmak en sağlıklısı.

Aile bireylerinin ya da ev arkadaşlarınızın üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmemelerinden, maddi kaygılarınızı yeterince ciddiye almadıklarından ya da size karşı yeterince anlayışlı olmadıklarından şikâyetçi olabilirsiniz. Sorununuz ne olursa olsun, kuracağınız iletişimi sorunlarınızla yüzleşme seansı olarak kabul edebilirsiniz. Anlayışlı, sorunlarınızı açık bir şekilde aktaran bir dil kullanabilir ve karşınızdakinin neden sizin hoşlanmadığınız şekilde davrandığını anlamaya çalışabilirsiniz.

Bu süreçte sağlıklı ilişkiler kurabilmek için empati her zamankinden daha çok önemli. Hiçbirimizin hayatında daha önce yaşamadığı ve umarız bir daha yaşamak durumunda kalmayacağı bir dönemden geçiyoruz. Bu süreçte oluşan stresin de her insanda farklı yansımalara sebep olabileceğinin farkında olmak gerekiyor. Bu nedenle ailenizle ya da ev arkadaşınızla yaptığınız konuşma sonrasında onu rahatsız eden durumları da dinlemek ve bu duygu ya da durumları anlamak adına da empati yapmak gerekiyor.

Ayrıca koronavirüs korkusunun da bu süreçte ilişkileri olumsuz etkilediğini söyleyebiliriz. Eğer siz bu durumdan şikâyetçiyseniz ya da aile bireylerleriniz koronavirüs korkusu yaşıyorsa, koronavirüs korkusuyla baş etme yollarını keşfedip uygulamanız da oldukça faydalı olabilir.

Sosyal İzolasyonda Sağlıklı İlişki

Ailenizin Yanı Sıra Kendinize de Zaman Ayırın

İş, ev dezenfeksiyonu ve diğer ev işleri, varsa çocuklarınızla ilgilenmek… Pek çoğumuzun 24 saati evde geçiyor. Değişen rutininiz ise kendinize daha az zaman ayırmanıza, ev işleriyle ya da ailenizin ihtiyaçlarına daha çok zaman harcamanıza neden olabilir. Tabii bu durum sizin kadar, başka bir aile bireyi ya da ev arkadaşınızda da söz konusu olabilir. Böyle bir durumda ise aynı evi paylaştığınız insanlarla iş bölümü yapmak kendinize de zaman ayırmanıza ve kendinizi psikolojik olarak daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Kitap okumak, dizi-film izlemek, spor yapmak ya da diğer hobilerinizle ilgilenmek stresin azalmasına yardımcı olabilir. Bu süreçte, kendi mutluluğunuzun hem sizin sağlığınız hem de ilişkilerin daha sorunsuz yaşanabilmesi için oldukça önemli olduğunu unutmamalısınız.

Hayatınızı Değiştirebilecek Kararlar Vermekten Kaçının

Doğru iletişim kurulmadığı ya da kendinize gerekli zamanı ayırmadığınız takdirde kendinizi sıkışmış gibi hissedebilir ve hayatınızı değiştirmek için ciddi kararlar vermeyi isteyebilirsiniz. Örneğin karantina sonrasında Çin’de artış gösteren boşanma vakaları bunun kanıtı. Bunun yanı sıra iş değiştirme, yeni iş kurma, başka bir şehre taşınma gibi hayatınızı kökten değiştirecek kararları da karantina döneminde vermemelisiniz. Her ne kadar verdiğiniz kararın üzerine düşündüğünüzü söyleseniz de bu kararlar, yaşadığınız sürecin baskısıyla oluşması nedeniyle sağlıksız kararlar olabilir. Dolayısıyla izolasyon sürecinde hem aile yaşantısını hem de kendi hayatınızı değiştirecek kararlar vermekten kaçınmalı ve ciddi kararları süreç sonrasında değerlendirmeyi tercih etmelisiniz.

Sosyal İzolasyonda Aile İlişkileri

Bu Dönemin Çocuklar İçin de Zor Olduğunu Unutmayın

Koronavirüs salgınından dolayı yaşadığımız sosyal izolasyon bizim kadar çocuklarımızı da etkiledi. Bu durum çocukların eğitim hayatı etkilemesinin yanı sıra yaşıtlarıyla sosyalleşmelerinin önünde engel oluşturdu. Bu da aslında bizim hissettiğimiz olumsuz psikolojik yansımaları çocuklarımızın da yaşama ihtimali olduğu anlamına geliyor. Peki, koronavirüs nedeniyle çocuklarınızla olan ilişkinizi nasıl daha sağlıklı kılabilirsiniz?

Çocuklar, hayatlarındaki değişimin nedenini anlamakta zorlanabilir ve bunun sebeplerini anlamaya yönelik soruları sizlere yöneltebilir. Bu soruları yok saymak yerine, sorulara onların anlayabileceği şekilde yanıt vermek, yaşanan bu sürecin geçici olduğunu ve hayatın normal seyrine döneceğini anlatmak sosyal izolasyon döneminin çocuklar açısından daha sağlıklı geçmesine yardımcı olabilir.

Evde çocukla yapılabilecek aktiviteler ya da arkadaşlarıyla online olarak görüşmeler yapmalarını sağlamak da onlar için faydalı olabilir. Bu süreçte çocuğunuzun yalnız hissetmemesi için ona zaman ayırmaya ve onu anlamaya çalışmalısınız. Ne de olsa sizin hayatınız gibi onun hayatı da değişti.

Sosyal İzolasyonda Aile Yaşamı

Kendinizi Kötü Hissediyorsanız Bir Uzmandan Online Destek Alın

Eğer yaşadığınız süreci ne yaparsanız yapın sağlıklı bir şekilde geçiremediğinizi düşünüyorsanız ve bu konuda kendinizi çıkmazda hissediyorsanız bir uzmandan yardım almak faydalı olabilir. Online bir şekilde size yardımcı olacak bir terapist bulabilir ve süreci daha sağlıklı geçirmek için önemli bir adım atabilirsiniz. Bu konuda; İstanbul Büyükşehir Belediyesinin 0212 449 49 00, Ankara Büyükşehir Belediyesinin 0312 666 60 06, İzmir Büyükşehir Belediyesinin 0232 293 95 95 numaralı Psikolojik Danışmanlık Hatları ya da NP Sağlık Grubunun oluşturduğu ücretsiz psikolojik destek hattı size yardımcı olabilir.

Bu sürecin kolay olmadığını biliyoruz; kısa sürede yaşadığımız büyük değişimler de bu durumun en önemli sebeplerinden biri. Fakat bu sürecin olumlu yanlarını görmek de oldukça önemli. Daha önceden var olan ve büyük, çözülmez olarak gördüğünüz bazı sorunların aslında kolay çözümlerinin olduğunu da bu dönemde keşfedebiliriz. Bu, sorunlu ilişkilerimizi ve hatta kendimizi yapılandırmamıza vesile olabilir! Yani fiziksel sağlığın yanı sıra psikolojimizi de güçlü tutmamız ve hayatımızda olumlu sonuçlar doğuracak adımlar atmalıyız.

Benzer Yazılar