Kış aylarında içini ısıtmak isteyenler için bitki çayları, son dönemde oldukça fazla tercih edilen bir seçenek olmaya başladı. Her ne kadar, kahvenin yeri hayatımızda başka olsa da günün belirli saatlerinde, bir bitki çayını arar olduk. Yeşil çay, papatya çayı, yasemin çayı gibi farklı çay türlerine hepimiz aşinayız. Ancak, bunlara rakip olan, yepyeni bir trendle karşılaşabilirsiniz; moringa çayı! “Süper çay” olarak anılan bu içecek, sizlerle daha önce tanıştırdığımız “Süper Gıda: Chia Tohumu”nu hatırlatabilir. Şimdi son dönemde, adını sıkça duymaya başladığımız moringa bitkisini ve çayını hep birlikte tanıyalım.
Moringa Bitkisi ?
Tam adı “Moringa Oleifera”olan bu sihirli bitki; Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve Afganistan’ın alt Himalaya bölgelerinde yetişen bir ağaç türü. Geleneksel tıbbi uygulamalarda yıllardır kullanılan bu bitki; “hayat ağacı”, “mucize ağaç” olarak da adlandırılıyor. Bu ağacın yaprakları toz haline getirilip kullanılıyor. Muzdan 3 kat fazla potasyum, portakaldan 4 kat fazla C vitamini, havuçtan 4 kat fazla A vitamini içermesi; bu bitkinin son dönemde adını neden bu kadar fazla duyduğumuzu açıklıyor. Bünyesinde kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, B1, B2, B3 ve E vitaminlerini de barındıran moringa, insan vücudunun ihtiyacı olan 18 aminoasidi de içeriyor. Tüm bu “sihirli” özellikleri sayesinde halk dilinde “dünyanın en güçlü antioksidan bitkisi” sıfatını alan Moringa’nın yaprakları; toz haline getirilince, baharat olarak da tüketilen moringayı çay formunda hazırlayıp içerek, adeta bünyenize sağlık enjekte edebilirsiniz.
Moringa Çayı ☕️
Metabolizma hızlandırıcı özelliği ile popüler hale gelen yeşil çayın pabucunu dama atıyor! Yoğun miktarda antioksidan barındıran moringa çayı, metabolizmasını hızlandırmak isteyenlerin en yeni dostu. Hızlanan metabolizma, zararlı toksinlerinden arınıyor; böylece, vücuttaki yağlar da atılmış oluyor. Açlık hissini bastırması ve sindirimi ortalama 3 kat hızlandırması, onu kilo vermek isteyenlerin de gözdesi haline getiriyor. Moringa çayını, anlaşmalı eczanelerde, e-ticaret sitelerinde ve bazı aktarlarda bulabilirsiniz.
Nasıl Hazırlanır? ?
Bu denli faydalı ve karmaşık yapıya sahip bitkinin; çayının hazırlanması, oluşacak önyargıların aksine, oldukça kolay! Kısa bir demleme işleminin ardından, bu “süper çay” içime hazır oluyor.
1 yemek kaşığı kadar moringa yapraklarının üzerine kaynamış suyu ilave edip için, sadece 5-6 dakika demlenmeye bırakmanız yeterli. Çayın 20 dakika kadar dinlenmesini bekleyip tozlarını süzdükten sonra, yudumlamaya başlayabilirsiniz. Uzmanlar, sabah ve akşam yemeklerinden 30 dakika önce tüketilmesinin ideal olduğu görüşünde. Ancak, doğal ve oldukça etkili olan bu çayı, günde 2 kereden fazla tüketmemek önemli. Düzenli kullanımda, faydasını hissedebileceğiniz bu sıcak içecek; sağlıklı yaşama geçmek isteyen, fakat nereden başlayacağını bilemeyenler için kolay bir ilk adım olabilir.
Moringa Çayı’nın Faydaları Nelerdir? ?
Moringa çayının, pek çok faydası olduğunu dile getirdik. Peki, onu bu kadar vazgeçilmez yapan, en önemli özellik hangisi? Biz seçemedik. En iyisi sıralayalım ve favori özelliğinize siz karar verin.
?Antioksidan Mucizesi: Antioksidan; hem cilt bakımında, hem besin alışkanlıklarında, adını sıkça duyduğumuz bir içerik. Bu bileşen, hücresel hasarı önlüyor ve kanser gibi, önemli hastalıklarla mücadele ederek, bünyemizde bir kalkan oluşturuyor. Vücudun savunma sisteminin, önemli bir destekçisi olan antioksidanlar; yaşlanma belirtilerini azaltıp, daima zinde, dinç ve sağlıklı kalmayı vadediyor. Bu sebeple, en fazla antioksidan içeren doğal bitki moringa, yaşam kalitesi yüksek bir hayat dileyenlerin gözdesi. Antioksidan, sadece sağlık bakımından değil; cilt güzelliği bakımından da olmazsa olmaz bir içerik. Çayınızı düzenli olarak yudumladıkça; cildinizin parladığını, kırışıklıklarınızın azaldığını ve tazelendiğinizi görürseniz şaşırmayın!
?Keskin Gözler: Yüksek miktarda A vitamini içeren bu çay, görme bozukluklarına karşı savaşıyor ve göz yapısına destek olarak, görme kalitesini artırıyor. Eskiden sıklıkla duyduğumuz “havuç gözlere iyi gelir” cümlesi, yavaş yavaş “moringa çayı gözlere iyi gelir” şekline evrilir mi, ne dersiniz?
?Sağlıklı Bir Mide: Ülser, gastrit, reflü gibi hastalıkların sebebi olan; midenin gizli düşmanı helikobakteri, karşısına moringa bitkisinin içeriği çıkınca neye uğradığını şaşırıyor. Düzenli kullanımdan sonra, mide rahatsızlıklarına veda edecek olmak, bu çayı diğer bitki çaylarından bir adım öne çıkaran diğer bir özellik.
?Enerji Deposu: Moringa çayı, kafein içermiyor. Ancak, en az kahve kadar enerji veriyor. O yüzden, bu cümleyi ilk biz kurmak isteriz; “sabahları moringa çayını içmeden ayılamayanlar kimler?”
?Herkes İçin Moringa: Cinsiyet ayrımı gözetmeden, herkese yardımcı olmak isteyen bir çay bu, aynı zamanda. Kadınların, menstrüel döngülerindeki kramplarını hafifletirken, erkeklerin de fiziksel aktivite bakımından dayanıklılık düzeylerini artırıyor.
?Sorunsuz Bir Karaciğer: Her ne kadar sağlıklı olmak için özen göstersek de, günlük hayat koşturmasında, bazen elimizin altında ne varsa onu yiyoruz. Yediğimiz sağlıksız şeyler fazlalaştıkça, karaciğer yağlanması gibi sorunlar yaşayabiliyoruz. Moringa bitkisi; içerdiği polifenol konsantrasyonlar ile karaciğer yağlanmasına karşı savaşıyor.
?İyileştiren İçerik: Doku koruyucu kolajen içeren moringa çayı; yaraların iyileşmesini hızlandırıyor ve cildi yenilediği için daima sağlıklı bir görüntü vadediyor.
?Fit Bir Görünüş: Hem tokluk hissi vermesi, hem sindirimi kolaylaştırması, hem metabolizma hızlandırması, hem de düşük karbonhidrat ve yağ içermesi sonucunda; hiç de sürpriz olmayacak şekilde, diyet listelerinde moringa çayını görmeye başlıyoruz.
?Anne Sütü Arttırıcı: Moringa çayının içindeki vitamin, mineral ve proteinler; anne sütünü arttırdığı için, yeni doğanların ebeveynleri tarafından da, tercih edilebilir bir seçenek oluyor. Ancak kompleks bir durumu önlemek için, kullanımdan önce mutlaka doktorunuza başvurun.
Moringa Çayı’nın Zararları Nelerdir? ?
Moringa bitkisinin toksik bir içeriği olmaması sebebiyle, bilinen bir yan etkisi bulunmamakta. Ancak, fazla tüketimden kaçınmak çok önemli. Bitkinin kuvvetli bir yapıya sahip olması, aşırı doz tüketimde sorunlara yol açabilir. Bu muhtemel sorunları şöyle sıralayabiliriz;
?Tohum olarak tüketmek: Moringa bitkisini, çay olarak değil, tohum olarak tüketmek, bağışıklık hücrelerini olumsuz etkileyebilir.
?Toz halinde tüketmek: Toz şeklinde tüketim tercih ediliyorsa; günde 1 çay kaşığından fazla kullanımdan uzak durulmalı. Aksi takdirde, laksatif etki göstermesi mümkün.
?Hamilelik döneminde tüketmek: Hamilelik döneminde; moringanın fazla tüketimi, kasılmalara yol açıp, pelvik ağrılara sebebiyet verebilir.
?Kronik hastalık durumunda tüketmek: Özellikle tansiyon, şeker ve kalp hastalıkları olan kişilerin, moringayı kullanmadan önce bir uzman görüşü alması gerekmektedir.
Alternatif Tarifler! ?
Moringa çayı ile hazırlayabileceğiniz 3 farklı tarif önermeden, yazımıza son vermek istemedik. Bu tarifler, tıpkı oyunlardaki gibi, 3 farklı seviyeden oluşuyor. Hangisini tercih edeceğiniz size bağlı.
? Kolay:
1 fincan suyu kaynatın ve 1 çay kaşığı moringa yaprağını içine atın. 3 dakika demlendirdikten sonra, iki dilim taze zencefil ve 1 çay kaşığı bal ekleyip karıştırın.
?? Orta:
İşleri biraz daha karıştırıp üst seviyeye taşımak istiyorsanız; moringa çayının üstüne, yeşil çay, limon otu, limon kabuğu rendesi ve hindistan cevizi sütü de ekleyip demleyebilirsiniz. Ancak dikkat, bu lezzet bağımlılık yaratabilir.
??? Zor:
2 parça zencefil kökü ve 3 parça zerdeçal kökünü bir tencereye koyarak, 5 bardak su ekleyerek 1 saat kaynatın. Üzerine kurutulmuş moringa yapraklarını ekleyerek 15 dakika daha pişirin. Daha sonra bu karışımın suyunu süzün. Tatlandırmak için üzerine limon sıkıp, bal eklemek ideal olacaktır.
Taze moringa yapraklarını; hava geçirmeyen bir cam kapta, serin ve kuru bir yerde saklayıp, günde en fazla 2 defa olacak şekilde tüketebilirsiniz.