Günümüzde marketlerde ve manavlarda her mevsimde neredeyse her sebze-meyveyi bulabilsek de bir ürünü mevsiminde yemenin tadı başka! Üstelik serada yetişen gıdalar, mevsiminde yetişen organik sebze-meyvelere göre daha lezzetsiz, daha pahalı ve daha düşük besin değeri sahibi olabiliyor. Fakat hiç merak etmeyin; mutfakta yapacağınız kış hazırlıkları sayesinde yaz sebze-meyvelerini taze ve lezzetli bir şekilde tüketebilirsiniz. Haydi şimdi, kış ayları için pek çok evde yapılan kış hazırlıklarından bazılarına göz atalım.
Her Yemeğe Lazım: Kışlık Domates Sosu
A, C vitamini ve antioksidan deposu domatesin güzelleştirmediği bir yemek düşünülemez. Yazın aldığınız kıpkırmızı, taze domatesleri biraz tuz ve zeytinyağı yardımıyla tatlandırıp kaynattıktan sonra cam kavanozlara koyarak kışın yapacağınız yemekler için kullanıma hazır domates sosları yaratabilirsiniz. Kışlık domates sosu yapmak için izlemeniz gereken adımlar ise şu şekilde:
- Öncelikle kullanacağınız cam kavanozları kaynar suyun içinde sterilize edin. Kavanoz kapaklarını ise yeni almanızı öneririz.
- Domatesleri güzelce yıkadıktan sonra iri dilimler halinde kesin ve kapaklı bir tencereye koyun. Burada domateslerin ezik ya da çürümüş olmaması çok önemli.
- Ardından domateslerin üzerine tuz serpin, tencerenin kapağını kapatın. Bu aşamada ocağı açmadan domateslerin suyunun salınmasını bekleyeceksiniz.
- 3-4 saat boyunca domatesler sularını saldıktan sonra ocağın altını kısık ateşte açın.
- Domatesler piştiğinde el blenderı ile tüm domatesleri ezin. Bu sayede sosunuzu elde edeceksiniz.
- Domatesleri vakit geçirmeden kavanozlara koyup üzerine az miktarda zeytinyağı dökün. Kavanozları ters çevirin.
‘‘Her öğün menemen yiyebilirim!’’ diyenlerdenseniz, domatesle yapılan bir diğer lezzet olan kışlık menemen nasıl yapılır merak ediyor olmalısınız. Bunun için domateslerin yanı sıra birkaç kilogram sivri biberi, sıvı yağ ve tuz ekleyerek kaynatmanız yeterli olacaktır. Domates sosu yaparken izleyeceğiniz adımları menemen yaparken de izleyebilirsiniz.
Kahvaltıların Olmazsa Olmazı: Reçeller
Taptaze yaz meyveleriyle hazırlayacağınız reçeller sayesinde kış aylarında o çok sevdiğiniz meyveyi tüketebilirsiniz! En fazla bilinen reçel çilek reçeli olsa da damak zevkinize göre istediğiniz her meyveden reçel yapabileceğinizi söyleyebiliriz. Madem çilek örneği verdik, tarifini de paylaşalım isteriz.
- 1 kg çileği pişirmeden önce 8-10 saat, 800 gr şeker içinde bekletmek reçelinizin ekstra su ilave etmeden pişmesine ve daha özlü olmasına yardımcı olur.
- Suyunu iyice bırakan çilekleri orta-yüksek ateşte kaynayana kadar 4 su bardağı su ekleyerek pişirin.
- Kaynamaya başlayınca altını kısın ve ara ara dikkatli bir şekilde alttan üste karıştırın. 30 dakika boyunca kaynasın ve siz de bu süreçte biriken köpüğü bir kevgir yardımıyla sıyırmayı ihmal etmeyin.
- Reçelinizin kristalleşmemesi için, ocağı söndürmeden 2 dakika kadar önce tarifinize 2 yemek kaşığı limon suyu ya da bir çay kaşığı limon tuzu ekleyin ve ocağı kapatın.
Taptaze Kalsın: Dondurulmuş Yiyecekler
Bir farklı saklama yöntemi de meyveleri yıkayıp temizledikten sonra, iyice kurulayarak dondurmak. Çilek, ahududu, böğürtlen gibi meyveleri oldukları gibi; kabuklu meyveleri ise soyup, dilimleyerek dondurucuya koyabilirsiniz. Bu sayede kış boyunca harika smoothie’ler, turtalar ve meyveli yoğurtlar yapabilirsiniz.
Tabii bazı sebzeleri derin dondurucuya koymadan önce pişirmeniz gerektiğini belirtelim. Örneğin taze fasulyeyi haşlayıp süzdükten sonra buzdolabı poşetlerine koyabilir ve derin dondurucunuzda saklayabilirsiniz. Patlıcan, yeşil biber ve kırmızı biberleri saklamak için en uygun yöntemlerden biri ise közlemek!
Sofraların Vazgeçilmezi: Turşu
Probiyotik deposu olan ve bu sayede bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerden biri kabul edilen turşu yapmanın oldukça kolay olduğunu biliyor muydunuz? İşte, kış sofralarının vazgeçilmezlerinden olan salatalık turşusu yapabilmeniz için izlemeniz gereken yol:
- Sterilize ettiğiniz kavanozun en altına 7-8 adet nohut yerleştirin.
- Üzerlerine küçük delikler açtığınız salatalıkları aşağıya bastırarak ekleyin.
- Kavanozun yarısına geldiğinizde 5 adet sarımsak ekleyin.
- Geri kalan turşuluk salatalıkları da ekledikten sonra en üste, kalan 5 sarımsağı ekleyin.
- 1 litre suya yarım çay bardağı üzüm sirkesi ile 1 silme kaşığı kaya tuzu ekleyin ve hazırladığınız karışımı kavanoza dökün. Tabii ki su miktarı arttıkça üzüm sirkesi ve kaya tuzu miktarı da artmalı.
- Ardından turşunun hava almasını engellemek için en üst kısma yarım demet maydanoz koyun.
- Kavanozun kapağını kapattıktan sonra kavanozu hafifçe çalkalayın ve güneş almayan, soğuk bir alanda 10-15 gün turşunun olmasını bekleyin.
Şimdiden afiyet olsun!