Zorunlu Deprem Sigortası İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Nerede, hangi şiddette bir deprem olacağını günümüzde dahi net bir şekilde ön görmek ne yazık ki mümkün değil. Ülkemizin deprem kuşağında yer alması sebebiyle, depreme her daim hazır olmamız şart. Bu sayede hem maddi hem de manevi kayıpları en aza indirebiliriz. Peki, deprem sonucunda oluşabilecek maddi zararları nasıl engelleyebilirsiniz? Bunun cevabı elbette Zorunlu Deprem Sigortası!

Zorunlu Deprem Sigortası Nedir?


Halk arasında DASK olarak da bilinen Zorunlu Deprem Sigortası, deprem nedeniyle konutlarda oluşabilecek hasarları, azami teminat tutarını (2019 yılı için 190.000 TL) geçmeyecek şekilde karşılar. Bu sayede kendinizi maddi olarak güvende hisseder ve yaşam alanınızı, poliçenizde belirtilen DASK teminatları sayesinde güvence altına alabilirsiniz. Bu arada DASK’ın yaptırılması zorunlu bir sigorta çeşidi olduğunu da belirtelim. DASK olmadığı takdirde kamu kurum ve kuruluşlarında evinizle ilgili işlem yaptıramayabilirsiniz.

Zorunlu Deprem Sigortası Fiyatları Neye Göre Belirlenir?


Evinizi depremin verebileceği zararlara karşı güvence altına almanızı sağlayacak DASK’ın fiyatını merak ediyorsanız hemen sizi aydınlatalım: Oldukça cüzi bir meblağ karşılığında yıllık Zorunlu Deprem Sigortası yaptırabilirsiniz. Fakat ödeyeceğiniz sigorta priminin; evinizin bulunduğu deprem risk bölgesine, bina tipine, bina yaşına, dairenin metrekaresine göre değişebileceğini belirtmekte yarar var.

Zorunlu Deprem Sigortası Neleri Kapsar?


Sigortaladığınız konut, kısmi ya da tamamen zarar görmüş olsa bile DASK teminatı altındaysa temelleri, ana duvarları, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarları, bahçe duvarları, istinat duvarları, tavan ve tabanları, merdivenleri, asansörleri, sahanlıkları, koridorları, çatıları, bacaları, yapının yukarıdakilerle benzer nitelikteki tamamlayıcı tüm bölümleri bir arada ya da ayrı ayrı olmak üzere güvence altına alınır. Yani “Deprem sigortası neleri kapsamaz?” sorusunun cevabı evinizin tamamlayıcı bölümlerini oluşturmayan kısımlardır.
Bu noktada deprem sigortasının elektronik ve diğer değerli eşyanızı korumadığını belirtelim. Eğer eşyanızı koruma altına almak istiyorsanız “Konutlar İçin Çağdaş Güvence Sigortası”na göz atabilir ve ihtiyacınıza yönelik teminatlar doğrultusunda pek çok konuda güvence sunan poliçenizi oluşturabilirsiniz. Konut Sigortası hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okumanızı öneririz.

DASK İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

DASK yaptırmak için temin edilecek bilgiler tamamen sigortalının beyanına göre şekilleneceğinden bilgi teyidinde yaşanacak olaylardan doğacak tüm sorumluluk sigortalının üzerindedir. Bu nedenle DASK başvurusu için gerekli bilgileri iyice kontrol ettikten sigortanızı yaptırmanızı öneririz. Şimdi, Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmak için gerekli belgeler nelerdir, bakalım.

  • Sigortalının adı soyadı,
  • Sigortalının ikamet ettiği adres ve cep telefonu numarası, 
  • Sigortalının vergi ve T.C. kimlik numarası, 
  • Sigortalanacak yerin açık adresi, 
  • Tapu bilgileri (ada, pafta, parsel, sayfa no), 
  • Binanın inşa yılı (1975 ve öncesi, 1976-1996, 1997-1999, 2000-…), 
  • Binanın yapı tarzı (çelik / betonarme karkas, yığma kagir, diğer), 
  • Binanın kaç katlı olduğu, 
  • Binanın hasar durumu (hasarsız, hafif hasarlı, orta hasarlı), 
  • Konutun brüt yüz ölçümü (m²), 
  • Konutun kullanım şekli/çeşidi (mesken, ticarethane, büro, diğer).

DASK Sigortası Nasıl Yaptırılır? DASK Nasıl Yenilenir?

Deprem sigortası yaptırmak ya da yenilemek için Doğal Afet Sigortaları Kurumunun anlaşmalı olduğu sigorta şirketleri size yardımcı olabilir.

Gerekli belgeler ile MAPFRE Sigorta acentelerine başvurabilir ya da MAPFRE Sigorta teklif sayfasından hızlı bir şekilde fiyat bilgisi alabilirsiniz.

Ev Dekorasyonİpucu