Anlaşmalı kaza tutanağı tutmak için 5 öneri
Hiç kimse arabasıyla bir kaza yapmak için hazırlıklı doğmaz fakat gerçek, bize bu durumun sanıldığından çok daha fazla meydana geldiğini gösterir. Son dönemdeki raporlar ülkemizde trafiğe çıkan 27 milyondan fazla geçerli sigortası olan araba olmasına rağmen sürücülerin en az %70’inin kaza tespit tutanağını imzalamaktan kaçındığını gösterir. Bu nedenle, bu işlemden başarıyla çıkmamıza ve en önemlisi sakinliğimizi korumamıza yardım edecek 5 ipucu öneriyoruz.
Kazayı işaretlerle göstermek. Yani, mümkünse, ilk iş aracı trafik akışından mümkün olan en uzak noktaya koymak ve acil durum üçgenleri aracılığıyla kazayı işaret etmek olacaktır. Ayrıca, yansıtıcı yeleği de asla unutmamalıyız. Herhangi bir önlem daha büyük sorunları engelleyecektir. Öte yandan, kişisel yaralanmalar varsa öncelikli olan, yaralılarla ilgilenmesi için ambulans çağırmaktır.
Okunaklı yazı. Tutanağı sağduyuyla doldurma zamanıdır. Kimin suçlu olduğunu belirleyecek olan, sigorta şirketleridir. Bununla beraber, eğer yeterli gücümüz yoksa tutanağı daha sonra doldurmak için karşı taraf ile anlaşabiliriz. Önerilen şey bunu hemen kaza sonrasında yapmak olsa da, diğer yandan, kazayı sigorta şirketine bildirmek için yedi günlük bir süre vardır.
Usulüne uygun doldurulmuş olması. Dikkatimizi mümkün olan tüm bilgileri bir araya getirmeye vermeliyiz: araçların ve sürücülerin bilgileri, poliçe numarası, tarih, saat ve yer ya da arabanın içinde yaralıların veya hasarın olup olmadığı. Bunları okunaklı bir yazıyla, hatta büyük harflerle ve mümkünse bir krokiyle eşliğinde not etmek. Karşılıklı anlaşmanın bütün alanlarını kontrol edene ve ehliyet numaralarını onaylayana dek tutanağı imzalamamak.
Tartışmamak. Bu, bir kaza tespit tutanağının 5 ipucundan biridir. Eğer içten bir ortamı sağlamak mümkün değilse en iyisi karşı karşıya gelmeleri önlemek ve polisin gelmesini talep etmektir, bu olaylar da tutanakta yansıtılmalıdır. Ayrıca, şüphe olması durumunda, akıllı telefonumuzla veya fotoğraf makinamızla çarpışmanın fotoğraflarını çekme yoluna başvurabiliriz. Bir anlaşmaya varamama halinde olayların bizim tanımlamamızdan olan şeklini doğrulamak için bunlar bize yardım edebilir. Ayrıca, şahitler varsa isimlerini ve adreslerini not etmek de faydalı olur.
Her bir sürücü için bir kopya. Her bir ilgilinin gereken şekilde doldurulmuş kaza tutanağının bir kopyasını alması zorunludur. Bu belgeyi imzalamak herhangi bir şikayette bulunmayı ve teminatlarına göre suçsuz olan sürücüye tazminatı kolaylaştırır. Öte yandan, aynı fikirde değilsek bu belgeyi imzalamak zorunda değiliz. O durumda yargı sürecini çözecek olanlar sigorta şirketleri olacaktır.
Bir kazanın ardından kaza tespit tutanağını doldurmak zorunlu bir işlem değilse de hem kazadan etkilenen taraflara hem de sigorta şirketlerine fayda sağlayan bir süreçtir. Ayrıca, bir kaza tespit tutanağının bu 5 ipucu sayesinde sürücüler olarak bu işlemleri yargıya taşımak zorunda kalmamaya katkıda bulunuruz.
Günümüzde trafik kazalarına en çok sebebiyet veren trafik kuralları ihlalleri arasında şüphesiz araba kullanırken cep telefonu kullanmak gelmektedir. Daha önce yayınlanmış olan “Araba sürerken cep telefonu kullanmanın tehlikeleri“ adlı yazımızı da okumanızı öneririz.