Evcil Hayvanlar için Mikroçip Nedir? Evcil Hayvanlar İçin Mikroçip Zorunluluğu

yazar Betiay Tepe
Evcil Hayvanlar İçin Mikroçip

Evinizde minik dostunuzla yaşıyorsanız eğlenceli ve keyif dolu dakikalar geçirdiğinize ve onu ailenizin bir parçası olarak gördüğünüze eminiz. Ancak bazen en yakın dostunuz kaybolabilir veya sizin haberiniz olmadan başkası tarafından bahçenizden alınabilir. Peki, böyle durumlar için nasıl bir çözüm gerekiyor?

Aslında bu soruyu mikroçip uygulaması ile açıklayabiliriz. O halde gelin, öncelikle “Evcil hayvanınız için mikroçip nedir?” sorusunu ve daha sonra mikroçip uygulaması hakkında merak ettiğiniz diğer soruları yanıtlayalım.

Evcil Hayvanlarda Mikroçip Nedir?

Evcil hayvanlar için mikroçip, bir hayvanın kimliğini doğrulamak ve hayvanın sahiplenme bilgilerini tespit etmek için kullanılan veritabanı sistemini ifade eden mikro bir cihazdır. Radyo Frekans Etiketi Tanımlama Sistemi ile çalışır ve 15 haneli özel bir kimlik numarasına sahiptir. 

Evcil hayvanların vücuduna yerleştirilen mikroçip okuyucusu sayesinde köpeğinizin veya kedinizin kaybolması durumunda dostunuzu biri bulduğunda sizin bilgilerinize ulaşır ve sizinle iletişim kurabilir. 

Evcil Hayvanlara Mikroçip Nasıl Takılır?

Evinizde yaşayan dostunuza mikroçip uygulaması sadece veteriner hekimler tarafından uygulanabilir. Bu nedenle mikroçip uygulamasını evde kendiniz yapmamanız ve bir veteriner hekime gitmeniz şarttır. 

Evcil Hayvanlara Uygulanan Mikroçipler, Acıtıyor mu?

Mikroçip takma işlemi, anestezi gerektirmeyen ve dostunuzun canını yakmayacak bir işlemdir. 

Mikroçip Uygulaması Sonrası Bilgiler Nereye Kaydedilir?

Mikroçip uygulaması sonrasında dostunuzun bilgileri, veritabanı sistemine kaydedilir. Böylece dostunuzun Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı HAYBİS sisteminde kimlik numarası bulunur. Yani Ev Hayvanı Kayıt Sistemi yani “PETVET” adında kayıt altına alınmış olur.

Mikroçip ile Kayıt Altına Alınan Bilgiler Nelerdir?

PETVET’te sıralanan birçok bilgi mevcut. Dostunuzun PETVET’te yer alan bilgileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Adı 
  • Pasaport numarası 
  • Cinsiyeti
  • Irkı
  • Türü
  • Rengi
  • Doğum tarihi
  • Sahibinin adı
  • Sahibinin yaşadığı yer (il, ilçe ve mahalle)
  • Sahibinin telefon numarası
  • Acil durumlarda aranacak kişinin bilgisi (telefon numarası, yaşadığı yer veya adres gibi)
  • Sahip değişikliği
  • Başından geçen tıbbi operasyonların bilgisi
  • Aşı bilgileri
  • Tedavi ve ilaç kayıtları

Eğer dostunuzun özel bir sağlık durumu varsa bu tip bilgilerin de sistemde kayıt altına alındığını belirtelim. 

Evcil Hayvanlara Mikroçip Nereye Takılır?

Mikroçipler; kedi, köpek ve gelinciklerin kürek kemikleri arasına, bir şırınga yardımıyla derinin altına uygulanır. İşlem 1-2 dakika kadar sürer. Ancak steril koşulların sağlanması oldukça önemlidir.

Evcil Hayvanlara Takılan Mikroçip Fiyatları Nedir?

Mikroçip uygulamasının veteriner hekimler tarafından kliniklerde yapıldığını düşünürsek aslında evcil hayvanlar için çip fiyatları da özel veteriner kliniğinden kliniğine göre oldukça değişiklik gösterir. Ancak bu fiyat ortalama 200-300 TL arasındadır. 

Bu işlemi yaptırmanın daha uygun bir yolu da var. İkametinizin bulunduğu İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri’ne gidebilir, burada daha uygun fiyata yaptırabilirsiniz.

Evcil Hayvanlara Takılan Mikroçip Uygulaması Ne İşe Yarar?

Evcil hayvanlar için mikroçipler, dostunuzun bir tür kimliğidir. Bunun da birçok faydası bulunur. Evcil hayvan mikroçipinin ne işe yaradığını şöyle açıklayalım:

  • Hayvanın kimliğini doğrular.
  • Hayvanın sahiplik bilgilerini belirler. Üstelik sadece o sıradaki sahibini değil, eski sahiplerinin bilgileri de kayıtlarda yer alır. 
  • Hayvanın sağlık durumu hakkında bilgi verir. Mesela hangi aşıları yaptırması gerektiği bilgileri burada yer alır.
  • Sokağa bırakılma, kaybolma ya da kaçırılma durumlarında evcil hayvanın kolaylıkla bulunmasını sağlar.

Henüz dostunuza çip taktırmadıysanız mikroçip kullanımının zorunlu olup olmadığını merak ediyor olmanız gayet normal. 

Mikroçip Zorunlu mu?

Birçok ülkede evcil hayvanlara çip zorunluluğu bulunur. Ülkemizde de evcil hayvanlar için mikroçip kullanılması, 5199 Sayılı Hayvan Hakları Koruma Kanunu ile Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik’e göre zorunlu hale getirildi. Evcil hayvanına mikroçip taktırmayanlara 3.642 TL para cezası uygulanacağını da söyleyelim. Ayrıca bu ceza uygulandıktan sonra da çip taktırılmaması durumunda, evcil hayvanı olan kişiye 2. kez ceza uygulanır. Bu cezanın tutarı ise 10.000 TL’dir.

Üstelik uygulanacak cezai yaptırım sadece mikroçip taktırmamak için değildir. Pitbull, rottweiler, dogo argentino gibi yasaklı köpek ırklarına sahip olanların, evcil hayvanlarını sokağa bırakmaları da yasaktır. Yasaklı ırktan evcil hayvanını sokağa bırakanlara yani onu terk edenlere 13.620 TL ceza uygulanır.

Mikroçip Takmak İçin Son Gün Ne Zaman?

5199 Sayılı Kanun’a göre evcil hayvan sahiplerine mikroçip takılması için son gün 2022 yılının sonudur. Ayrıca 2022 yılından sonra 6 aydan büyük evcil hayvanlara (kedi, köpek ve gelincik) kimliklendirme uygulamasının yapılmadığını belirtelim. Yani yavru kedi veya yavru köpek sahiplendiyseniz dostunuzu kimliklendirmeniz için daha fazla zamanınız var.

Bunun dışında yavru kediniz için bakım konusunda yardıma ihtiyacınız olabilir. Dilerseniz “Kedi̇ Sahi̇plenmeden Önce Evde Kedi̇ Bakımı İçi̇n Bi̇li̇nmesi̇ Gerekenler” başlıklı yazımızı okuyarak konu hakkında bilgi edinebilirsiniz. 

Dostunuzla birlikte keyifli vakit geçirmenizi dileriz!

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar